Poroa pannulle!

Poronpaisti, puolukka, riista, Paliskuntain yhdistys
Poronlihan paras sesonki on loka-marraskuussa, jolloin lihaa on saatavana myös tuoreena. Muulloin lihaa voi ostaa pakasteena tai jalosteina, sillä poroja teurastetaan ainoastaan kerran vuodessa. Valtakunnallista Pororuokaviikkoa vietetään 4.–10. marraskuuta.

Poronlihassa maistuvat pohjoisen luonnon ainutlaatuiset maut, sillä puolivillit porot laiduntavat vapaana luonnossa ja valitsevat tarkasti syömänsä villikasvit.

Poronlihassa maistuvat pohjoisen luonnon ainutlaatuiset maut.

Porojen kesäruoka voi koostua jopa useista sadoista kasveista. Syksyisin porot syövät muun muassa sieniä ja talvisin erityisesti jäkälää, jota ne kaivavat hangen alta.

Lapin porolla EU:n nimisuoja

Erityislaatuisuutensa vuoksi Suomen Lapissa tuotettu ja pakattu poron liha, kuivaliha ja kylmäsavuliha ovat saaneet Euroopan unionin suojatut alkuperänimitykset.

Kuivalihaa valmistetaan perinteisesti kevättalvisin ulkona. Suolatut lihapalat ripustetaan ilmavaan paikkaan suojan alle. Kevätaurinko, tuuli ja lämpötilojen voimakas vaihtelu kypsyttävät lihan.

Harvinainen herkku

Suomalaiset itse syövät poronlihaa syödään melko vähän, keskimäärin vain puolisen kiloa vuodessa henkeä kohden. Tämä on alle prosentti lihan kokonaiskulutuksesta, joka on yli 70 kiloa vuodessa. Hirvieläinten lihaa syödään liki neljä kertaa enemmän kuin poroa.

Noin puolet poron lihasta ostetaan suoraan poromiehiltä.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan noin puolet poron lihasta ostetaan vähittäiskaupan kautta ja puolet suoraan poromiehiltä.

Yleisin tuoteryhmä ovat pakasteet kuten poronkäristys, fileet ja paistit. Poroa myydään lisäksi jalosteina, kuten savuleikkeleinä ja säilykkeinä. Myös joitain valmisruokia on markkinoilla, kuten käristystä, savuporokeittoa ja pyöryköitä.

Mausta hellästi

Poronliha on mureaa ja monikäyttöistä. Vähärasvaisen poronlihan rasvahappokoostumus on hyvä, sillä se sisältää paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja. Lisäksi poronlihassa on runsaasti rautaa ja seleeniä.

Kokonainen paisti sulaa jääkaapissa noin kahdessa vuorokaudessa.

Valmistettaessa pakastettua lihaa, se on hyvä sulattaa hiljalleen, jotta lihanesteet säilyvät lihassa. Kokonainen paisti sulaa jääkaapissa noin kahdessa vuorokaudessa ja ohuet fileet 12 tunnissa.

Jotta poron herkät aromit tulevat esille, mausteita kannattaa käyttää harkiten – usein mausteeksi riittää ripaus suolaa.

Eläinmäärää valvotaan

Poroja kasvatetaan poronhoitoalueella Lapissa ja osassa Oulun lääniä. Porot kootaan kahdesti vuodessa: kesällä vasat merkitään ja syksyllä porot erotetaan.

Erotuksessa porot jaetaan teurastettaviin ja eloporoihin. Maa- ja metsätalousministeriö säätelee eloporojen enimmäismäärää, joka on hieman yli 200 000 poroa. Näin jäkälälaidunten kestokyky ei ylity. Vuonna 2012 eloporoja oli 192 000 kappaletta.

Poroja teurastetaan vuosittain noin 100 000.

Poroja teurastetaan vuosittain noin 100 000, mikä vastaa noin 2,5 miljoonaa kiloa lihaa.

Poronomistajia on Suomessa hieman alle viisi tuhatta, joista saamelaisia on noin tuhat. Myös porojen enimmäismäärä omistajaa kohden on säädelty, ja se on alueesta riippuen 300–500 poroa.

Teksti: Silja Nousiainen
Kuva: Paliskuntain yhdistys