Maukas ruoka noudattaa valvontaa

Ruokavisa, Ruokatieto, Ravitsemus, kuva Jussi Ulkuniemi
Hyvä ruokakokemus syntyy ennen kaikkea ihanista mauista ja mukavasta seurasta. Ruuan turvallisuudella on merkitystä vasta kun se pettää ja ruokailija sairastuu tai huomaa syöneensä määräysten vastaista elintarviketta.

Tullin vastuulla on valvoa Suomeen tuotavia ei-eläinperäisiä elintarvikkeita. Eläimistä satavien elintarvikkeiden valvontaa ja ruokaketjussa tehtäviä tarkastuksia koordinoi elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Vuonna 2013 tulli tutki yli 3 000 elintarvike-erää.

Tullilaboratorio valvoo elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja ottaa tuotteista näytteitä riskinarvioon perustuen. Vuonna 2013 tulli tutki yli 3 000 elintarvike-erää, joista 11 prosenttia osoittautui määräystenvastaisiksi. Luku oli edellisvuonna 12 prosenttia.

 Lieviä virheitä havaittiin 10 prosentissa tavaraeristä.  Euroopan Unionin ulkopuolelta tuoduista tuotteista määräystenvastaisia oli 14 prosenttia ja EU:sta tuoduista tuotteista 7 prosenttia.

Jalostetuissa tuotteissa enemmän rikkeitä

Eniten tullilaboratorio tutki tuoretuotteita kuten vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Tuoreissa kasviksissa ja hedelmissä huomautettavaa syntyi useimmiten vääristä pakkausmerkinnöistä. Ruoka saattoi sisältää merkitsemättömiä raaka-aineita tai allergeeneja.

Mikrobiologiset syyt kattoivat vain 6 prosenttia pois vedetyistä eristä.

Toiseksi suurin ryhmä määräystenvastaisuuksia syntyi liian suurista kasvinsuojeluainejäämistä. Myös lisäaineiden ja ruokasuolan ilmoittamiseen liittyvät virheet olivat tyypillisiä. Mikrobiologiset syyt kattoivat vain 6 prosenttia pois vedetyistä eristä.

Muuntogeenisiä raaka-aineita todettiin 8 erässä ja homemyrkkyjä 10 erässä. Ruotsissa vuoden aikana kohtua herättänyttä väärien lihalajien myyntiä ei havaittu Suomen tarkastuksissa.

Ravintolisille huomautuksia

Määräystenvastaiset elintarvikkeet olivat useammin pitkälle jalostettuja, kuten makeisia, mehuja ja kastikkeita. Myös mausteissa ja erityisruokavalmisteissa havaittiin runsaasti poikkeamia ohjeista.

Ravintolisät saivat paljon huomautuksia, jopa puolet tarkastetuista eristä ei täyttänyt määräyksiä. Niissä oli runsaasti pakkausmerkintävirheitä. Tuotteita oli myös säteilytetty, mikä ei ole ravintolisien valmistuksessa sallittua.

Markkinoille päässeet tuotteet vedetään takaisin kaupoista ja yhteistyössä Eviran kanssa. Määräystenvastaisista tuotteista tiedotetaan EU:n yhteisessä nopeassa hälytysjärjestelmässä muille jäsenmaille.

Rauhassa ruokaostoksille

Suomessa ruoka on erittäin turvallista. Ruuan turvallisuudesta puhuttaessa ruokaketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Suomessa yhteisiä sääntöjä noudatetaan ja jokainen lenkki toimii pääsääntöisesti hyvin.

Ruokaa voi ostaa luottaen.

Elintarvikevalvonnassa raportoidut poikkeavuudet osoittavat, että riskinarviointiin perustuva valvonta toimii. Ruokaa voi ostaa luottaen siihen, että saa maukkaan aterian ja ilmoisen ruokailuhetken.

Ruokatiedon keittokirjasta löytyvät sesonkien ja juhlien herkkuihin toimivat reseptit.