Tilastotarinat

Tilastotarinat pukevat Tietohaarukan tilastoja sanoiksi. Niiden aiheiksi on valittu muutamia Tietohaarukkaan otettuja uusia tai tilastointitavaltaan muuttuneita taulukoita sekä kiinnostavia havaintoja.

Vuoden 2020 uudistettiin julkaisun sisällön rakennetta että tilastot kulkevat alkutuotannosta kuluttajalukuihin. Tavoitteena oli saada kokonaisuudesta selkeämmän ja samalla helpompi lukea. Tähän mennessä Tietohaarukka on ollut saatavilla PDF-muodossa näiltä sivuilta, mutta tänä vuonna saimme sen myös digitaalisessa selainmuodossa joka toivottavsti vielä helpottaa lukemista. Vanhempia taulukoita joihin ei saatu enää uudempaa tietoa poistettiin, että sisältö sopisi paremmin vihkoon. Korona-tilanne ei vielä näy tämän vuoden julkaisussa, mutta ensi vuonna saattaa olla kiinostavaa nähdä jos tai miten tilastot muuttuvat!

Aiempien vuosien tilastoinnin muutoksista kertovat tekstit eläinten hyvinvointikorvauksesta ja maatalousyrityksen määritelmästä.

Kotieläintuotannosta eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta kertoo elinten hyvinvointikorvausta käsittelevän tekstin lisäksi broilerien jalkapohjaindeksiä koskeva kirjoitus. Maatalouden lukemia avaavat lisäksi tekstit hunajantuotannosta, kananmunista ja ruisomavaraisuudesta. Yksi Tilastotarina kertoo myös kotimaisesta maataloudesta arktisissa olosuhteissa.

Erikseen esille nostettuja asioita ovat jo yllä mainittu Suomen ruisomavaraisuus ja elintarvike- ja juomateollisuuden yrityskoon jakauma. Lisäksi yksi teksteistä avaa jo pitkään kuluttajia askarruttanutta pakkausmerkintöjen viidakkoa.

 

 

Päivitetty 3.9.2020, Matias Strandberg