Normaali versio

Arktista valoa ja lämpöä

Juhannuskoivu
Päivän pituutta eri vuodenaikoina kuvaava tilasto otettiin mukaan täydentämään Tietohaarukan yleistä -osiota vuonna 2015. Samalla useampaan Tietohaarukan ilmastollisia olosuhteita kuvaavaan taulukkoon lisättiin EU-vertailulukuja.

Valorikkaat kesät ovat monille vuoden kohokohta ja juhlaa ne ovat myös viljelykasveille.

Maanviljelyä jo aikojen alusta

Eri kasveja on viljelty Suomessa lähestulkoon siitä lähtien, kun pysyvä asutus on löytänyt tiensä näille le-veysasteille. Esimerkiksi ohraa ja kauraa on viljelty kaskeamalla jo ennen ajanlaskumme alkua, vehnää ja ruista noin vuosina 0-500. Perunanviljely taasen vakiinnutti asemansa Suomessa 1700-luvun alussa. 

Maanviljelyllä on niin pitkät perinteet Suomessa, että voi helposti unohtaa sen, miten harvinaislaatuista aktiivinen viljely on näin pohjoisessa. Esimerkiksi Siperiassa ja Kanadassa samoilla korkeuksilla on paikoitellen ikirouta, mikä tekee maanviljelystä mahdotonta.

Viljelyä ainutlaatuisissa olosuhteissa

Suomessa viljelyn tekee mahdolliseksi sijainti Golf-virran läheisyydessä ja kasvukauden valoisuus. Virran myötä tulee lännestä lämmintä ilmaa tuulien mukana ja yhdessä runsaan valomäärän kanssa lyhyestä kasvukaudesta muodostuu tehokas.
Keväällä ja kesällä päivät ovat Suomessa pidempiä verrattuna Keski-Eurooppaan. Valoisuus luo varsin ai-nutlaatuiset viljelyolosuhteet – missään muualla ei ole yhtä pitkää päivää kasvukaudella kuin Suomessa.

Suomessa kasvien kasvutahti kesäisin onkin yhtä nopea kuin lämpimän ilmaston kasveilla. 

Valo on kasvien energian lähde ja pitkien päivien myötä niiden kehittyminen nopeutuu. Suomessa kas-vien kasvutahti kesäisin onkin yhtä nopea kuin lämpimän ilmaston kasveilla.

Kaura ja siemenperunat viihtyvät erityisesti viileämmässä ilmastossa ja runsaan valoisuuden avulla niiden kasvu nopeutuu, jolloin ne pystyvät hyödyntämään paremmin auringon säteilyn. Kasvaessaan nopeasti ne peittävät maan, jolloin rikkakasveille jää vähemmän kasvumahdollisuuksia.

Lyhyt ja kiivas kasvukausi vähentää myös kasvinsuojeluaineiden käyttöä, sillä kauralla on vähemmän aikaa altistua erilaisille tuholaisille ja taudeille. Runsas auringonvalo vähentää myös perunaruton itiöitä.
 
Kuva: Ruokatieto/Sebastian Nurmi
 

08/20216