Kananmunista valtaosa tulee virikehäkkikanaloista

Ruokatieto, lattiakanala
Kananmunatuotannossa tapahtui alkuvuodesta 2012 merkittävä muutos, kun häkkikanalat kiellettiin voimaan astuneen EU-direktiivin vuoksi. Vielä vuonna 2011 häkkikanaloissa tuotettujen munien osuus kananmunatuotannosta oli 69 %, joten kielto vaikutti monen kanalan toimintaan.

Nyt kananmunatuotannosta kaksi kolmasosaa tulee nyt virikehäkkikanaloista, kolmasosa lattiakanaloista ja neljä prosenttia luomukanaloista. Kuvassa on lattiakanala.

Kiellosta on tiedetty jo pitkään

Häkkikanalat kieltävä direktiivi säädettiin jo vuonna 1999. Alalla on siis jo pitkään tiedetty kiellon voimaantulemisesta. Häkkikanaloiden omistajilla on käytännössä ollut kaksi vaihtoehtoa: muuttaa tuotantomuotonsa tai lopettaa toimintansa kokonaan.

Joka kolmas kanatila joutui lopettamaan toimintansa

Suomessa muutos häkkikanaloista muunlaiseen tuotantoon sujui kohtalaisen hyvin, sillä investointeja tuotantomuodon vaihtamiseksi oli ehditty tehdä jo kauan. Silti joka kolmas kanatila joutui lopettamaan toimintansa

Kaikki EU-maat eivät ole noudattaneet häkkikanaloiden kieltoa, vaikka häkkikananmunien tuotanto on nyt laitonta. Aihe on herättänyt kritiikkiä muun muassa siksi, että kilpailu vääristyy niiden maiden kesken, jotka noudattavat kieltoa ja jotka eivät. Uusien tuotantomuotojen käyttäminen on kalliimpaa, koska tuotantokustannukset ovat korkeammat.

Häkkikanaloista luopuminen tyhjensi hyllyt hetkeksi

Suomessa kananmunien kulutus on kasvanut. Vuonna 2012 Suomessa syötiin henkeä kohti noin 10,5 kiloa kananmunia. Kasvaneen kulutuksen ja voimaan astuneen direktiivin vuoksi koettiin alkuvuodesta 2012 hetkittäistä kananmunapulaa, kun tuotanto laski hetkeksi. Kauppojen kananmunahyllyt olivat paikoittain jopa tyhjiä, mutta myöhemmin tilanne kuitenkin tasaantui.

Suomessa kananmunien kulutus on kasvanut.

Muutos näkyi osittain myös kananmunien kuluttajahintojen nousuna. Vuonna 2012 suomalainen kuluttaja maksoi kananmunista 3,93 euroa kilolta.

Vuonna 2014 suomalaiset kuluttivat kananmunia 10,8 kiloa henkeä kohti ja maksoivat niistä 3,68 euroa kilolta. 

 
 
 
Kuva: Lattiakanalassa tuotetaan vapan kanan munia tai luomumunia. Ruokatieto