Norovirus aiheuttaa valtaosan ruokamyrkytyksistä

ruokatieto, tuoteturvallisuus koe, tapio tuomela
Norovirus on Suomessa yleisin elintarvike- ja vesivälitteisten ruokamyrkytysepidemioiden aiheuttaja. Vuonna 2014 kolmannes ruuasta aiheutuneista epidemioista oli noroviruksen aiheuttamia.

Kaikista raportoiduista ruokamyrkytykseen sairastuneista noin kolmasosalla oli norovirustartunta.

Vuonna 2014 elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ruokamyrkytysrekisteriin luokiteltiin 36 elintarvikkeista johtunutta epidemiaa. Veden kautta saatuja epidemioita oli kuusi.

36 elintarvikkeista johtunutta epidemiaa.

Liha yleisin välittäjä

Vuonna 2014 yleisimmin ruokamyrkytysepidemioita aiheuttivat lihat ja lihavalmisteet, joiden osuus oli 11 prosenttia kaikista tapauksista.

Toiseksi yleisin tunnistettu ruokamyrkytysten aiheuttaja olivat kasvikset ja kasvistuotteet 8 prosentilla ja kolmanneksi eniten ruokamyrkytyksiä aiheuttivat kalat ja kalavalmisteet 6 prosentin osuudella. Vilja- ja viljavalmisteet sekä maito- ja maitovalmisteet olivat molemmat syynä yhdessä epidemiassa.

Suomessa kananmunat, maito ja maitotuotteet ovat kuitenkin olleet harvinaisia ruokamyrkytysten aiheuttajia.  Raakamaito on aiheuttanut joitakin myrkytystapauksia, ja Evira suositteleekin raakamaidon kuumentamista ennen käyttöä.

Tehokkaalla tiedottamisella voidaan vähentää ruokamyrkytyksiä.

Tehokkaalla tiedottamisella voidaan vähentää ruokamyrkytyksiä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii ulkomaisia pakastevadelmi­a koskenut tiedotus, jonka ansiosta kuumentamattomina käytettyjen ulkomaisten pakastevadelmien aiheuttamia norovirusepidemioita oli vuonna 2010 enää kaksi, kun vastaava luku oli vuotta aiemmin 20.

Seurantaa lähes neljä vuosikymmentä

Suomessa on kerätty järjestelmällisesti tietoa ruokamyrkytysepidemioista vuodesta 1975 alkaen. Tiedot ruokamyrkytystapauksista kerätään kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin, jota ylläpidetään Evirassa.

Tiedot ruokamyrkytystapauksista kerätään kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin.

Evira kokoaa kolmen vuoden välein Ruokamyrkytykset Suomessa -raportin. Viimeisin on vuodelta 2014.

Ruokamyrkytyksistä kertovia tilastoja lisättiin Tietohaarukkaan vuonna 2013, kun teemana oli tuoteturvallisuus.

 

Teksti: Hanna Larjavaara
Kuva: Ruokatieto/Tapio Tuomela