Valmisruuat pitävät perinteitä pinnalla

Valmisruokia syytetään usein kansalaisten keittotaitojen ruostuttamisesta, mutta kolikolla on toinenkin puoli. Arjen helpottamisen lisäksi valmisruokateollisuus on nimittäin pelastanut monen perinneruokamme lähes sukupuuton partaalta. Jos mämmiä, maksalaatikkoa ja hernekeittoa ei saisi valmiina kaupasta, moniko valmistaisi niitä itse?

Valmisruuat ovat osa suomalaista ruokakulttuuria

Historioitsija Merja Sillanpään mukaan valmisruokien tuleminen on helpotus myös siinä mielessä, että niin sanotusti inhottavia työvaiheita ei tarvitse ruuanvalmistuksessa juuri tehdä. -- Tästä on hyvänä esimerkkinä verilätyt. Monen mielestä verilättytaikinan katsominenkin on ikävää. Sillanpään mielestä on kuitenkin tärkeää, että jo lapsille kerrotaan ruuan alkuperästä. Lihapullat kun eivät kasva puussa eivätkä ranskanperunat pensaissa.

Valmisruokien maine kohentunut

Sillanpää kertoo, että ensimmäinen valmisruoka oli maksalaatikko vuonna 1957. Pakastimien yleistyminen 1960-1970-luvuilla vauhditti einesten ja pakasteiden käytön yleistymistä.

- Vielä 1970-luvulla valmisruuilla oli hyvin huono maine, Sillanpää sanoo. Valmisruokien käytön ajateltiin osoittavan emännän laiskuutta.

Sillanpää kirjoittaa myös Ruisleivästä pestoon -kirjassa, miten ihmisillä on taipumus romantisoida entisajan ateria kiireettömäksi koko perheen tapahtumaksi ja ruoka rakkaudella valmistetuksi kotiruuaksi. Todellisuus ei kuitenkaan monesti ole ollut yhtä ruusuista.

Valmisruokien maine on kohentunut vuosien vieriessä huomattavasti, mutta valmisruokiin suhtautuminen ei Sillanpään mukaan ole vieläkään mutkatonta.

Itse tekemisen arvostus on Suomessa erityisen vahvaa ja myös teollisuus on tarttunut siihen. -- Ruoka tehdään usein vaikkapa wokkipannulla valmiista komponenteista, jolloin tuntee tekevänsä ruuan itse, Sillanpää toteaa.

Valmisruuan laatuun voi luottaa

Monella on epäluuloja valmisruokia kohtaan myös siksi, että niitä pidetään kotiruokaa epäterveellisempinä. Prosessoinnista, lisäaineista ja trans-rasvahapoista on tullut Sillanpään mukaan nykyajan kummajaisia, joita pelätään usein turhaan. -- Ruokavaliohan on kokonaisuus, Sillanpää muistuttaa.

Laatuketjun tuottaman artikkelin mukaan valmisruokiin lisätään mahdollisimman vähän lisä- tai säilöntäaineita. Ravitsemuksellisia lisiä, kuten vitamiineja, lisätään valmisruokiin vain joko yleisluvan tai tuotekohtaisen luvan mukaisesti esimerkiksi tuoremehuihin.

Valmisruokien pitkät säilyvyysajat perustuvat muun muassa raaka-aineiden ja valmistusvaiheiden tarkkaan hygieniaan. Valmisaterian ostaja voi artikkelin mukaan olla varma siitä, että tuote on tarkkaan valvottu valmistusprosessin kaikissa vaiheissa.