Äitien- ja isänpäivä

Äidit ja isät ovat oman päivänsä ansainneet. Yhteiset aamiaiset tai lounaat perheen kesken ovat tapojat viettää tätä merkkipäivää.

Äitienpäivä

Toukokuun toisena sunnuntaina vietetään äitienpäivää. Tämä perhekeskeinen juhla on lähtöisin Amerikasta 1800-luvun loppupuolelta. Juhla alkoi yuksityihenkilöiden toimesta, mutta se julistettiin viralliseksi kansalliseksi juhlapäiväksi vuonna 1914. Yhdysvalloista äitienpäivä levisi ympäri maailmaa ja äitienpäivää vietetään nykyisin kymmenissä maissa.

Suomessa ensimmäisiä yksittäisiä äitienpäiväjuhlia vietettiin vuonna 1918 ja seuraavalla vuosikymmenellä ajankohdaksi vakiintui toukokuun toinen sunnuntai. Äitienpäivästä tuli virallinen liputuspäivä vuonna 1947.

Suomalaisen perinteisen tavan mukaan äiti on herännyt äitienpäivänä aamutuimaan keittiössä kolistelevan perheensä puuhasteluihin. Sen jälkeen äiti on teeskennellyt nukkuvaa siihen asti, kunnes muu perhe on hiipinyt herättämään hänet ja tarjoillut aamiaisen vuoteeseen. Myöhempään ohjelmaan on kuulunut lounas, usein ravintolassa. Ateria tai päiväkahvit isovanhempien kanssa on myös yleinen tapa.

Isänpäivä

Alun perin isänpäivän viettäminen on tullut äitienpäivän tapaan Yhdysvalloista. Vuonna 1949 ruotsalaiset kauppiaat esittivät isänpäivän viettämistä kaikissa Pohjoismaissa. Isänpäivä vakiintui viralliseksi liputuspäiväksi vuonna 1979. Isänpäivää vietetään meillä Suomessa marraskuun toisena sunnuntaina.

Isänpäivällä ei ole yhtä selkeitä perinteitä kuin äitienpäivällä mutta aamiainen vuoteeseen, tai ainakin laululla herättäminen on perheissä yleistä. Ravintoloiden isänpäivänlounas on lainattu äitienpäiväperinteestä.