Häät

Tuoreen avioparin vihkiminen voi tapahtua kirkossa tai jossain muualla halutussa paikassa esim. kesämökillä, pihalla puutarhassa tai rannassa. Mikäli toinen aviopuolisoista kuuluu siviilirekisteriin, suoritetaan siviilivihkiminen. Vihkitoimitus tapahtuu virallisen kaavan mukaan ja sen jälkeen siirrytään varsinaiseen juhlapaikkaan.

Juhlamenu

Perinteisesti häissä on aina ollut runsas pitopöytä ja ruokailu on yhä häiden yksi kohokohdista. Hääateria saattaa kestää tuntikausia, sillä aterian osien välissä on usein ohjelmaa.

Yleensä häissä ruokatarjoilu hoidetaan noutopöydästä. Aterian aloittaa vihkipari ja sitä jatkaa pääpöydän vieraat.

Hääaterian päättää hääkakku. Hääkakun leikkaaminen on häiden yksi kuvatuimpia tapahtumia, ja siksi myös hääkakun ulkonäköön nähdään vaivaa.

Häät venyvät yleensä myöhään yöhön ja siksi illemmalla tarjotaan ilta- tai yöpalaa. Tarjotaan on yleensä jotain pikkusuolaista, kuten voileipiä, karjalanpiirakoita, pasteijoita, kiusausta tai salaattia sekä mahdollisesti vielä jäljelle jäänyttä hääkakkua.

Ensimmäisinä annoksensa hakevat vihkipari ja muut pääpöydässä istuvat. Aterian aikana tai aterioiden välissä pidetään yleensä puheita. Ensimmäisenä puhuu morsiamen isä tai lähisukulainen toivottaen vieraat lyhyesti tervetulleiksi. Hänen lisäkseen puhuvat sulhasen isä ja vihkipappi, myös muut voivat halutessaan lausua pari sanaa vihkiparin kunniaksi. Hääaterian yhteydessä voidaan pitää ohjelmanumeroita, kuten musiikkiesityksiä tai hääleikkejä.

Hääkakun leikkaaminen on yksi hääjuhlan odotetuimmista hetkistä. Vihkipari leikkaa kakusta palan käsikädessä niin, että sulhasen käsi on päällimmäisenä. Vastavihityt tarjoavat vuoronperään kakunpaloja toisilleen vieraiden seuratessa toimitusta heidän ympärillään.

Kihlajaiset

Isoja kihlajaisia koko suvun kesken vietetään nykyään enää hyvin harvoin. Monesti kihlapari viettää kahden kesken romanttisen illan, mutta yhteiset kahvihetket molempien vanhempien kanssa kuuluvat vielä kuvaan. Kihlajaisten tarjoilut ovat nykyisin pääasiassa kihlaparin omien mieltymysten mukaiset.