Itsenäisyyspäivä

Itsenäisyyspäivän aterian teemoja ovat esimerkiksi sinivalkoisuus kattauksessa ja kotimaiset raaka-aineet.

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. päivä joulukuuta. Valtakunnan virallista ruokakaavaa ei itsenäisyyspäivälle ole. Osalle suomalaisista itsenäisyyspäivä antaa aiheen istua television ääressä seuraamassa presidentinlinnan juhlallisuuksia, seurana pientä naposteltavaa. Osassa kodeista loihditaan perheelle ja vieraille pitkän kaavan mukainen ateria.

Itsenäisyyspäivän aterian teemoja ovat muun muassa sinivalkoisuus kattauksessa, kotimaiset  raaka-aineet, erikoisemmat ja juhlavammat raaka-aineet (mäti, siika, hirvi) ja karjalanpaisti.

Itsenäisyyspäivä on poikinut kouluihin mielenkiintoisen tapakulttuurin oppimismuodon. Oppilaat ja opettajat yhdessä järjestävät juhlavat illalliset pitkine pukuineen ja juhlavine tarjoiluineen. Myös itsenäisyyspäivätanssiaisia järjestetään joissakin kouluissa juhlapäivän kunniaksi.