Syntymä -ja nimipäivät

Aikuisiässä juhlitaan enemmän täysiä vuosikymmeniä sukulaisten, ystävien ja työtovereiden kanssa. Lasten syntymäpäiviä juhlitaan yleensä järjestämällä erilliset lastenkutsut.

Syntymäpäiviä on alettu viettämään Suomessa varsinaisesti vasta 1940-luvulla ja syntymäpäiväjuhlat ovat syrjäyttäneet melkein kokonaan nimipäivien juhlimisen.

Syntymäpäivien ruoat

Syntymäpäivät ovat aina päivänsankarin näköiset juhlat: lasten juhlissa on pienille juhlijoille sopivaa ohjelmaa ja syötävää, kun taas monia 70-vuotisjuhlia juhlistetaan arvokkaammissa tunnelmissa. Syntymäpäiviin kuuluu kuitenkin aina täytekakku, jonka päivänsankari aloittaa.

Lapsen syntymäpäivien tarjoilu riippuu paljon siitä, tuleeko juhliin sukulaisia vai pidetäänkö lasten kutsut. Lasten kutsuilla suosittuja tarjottavia ovat sipsit ja popcornit, erilaiset suolaiset ja makeat keksit, hampurilaiset, lihapullat, nakit ja makeiset. Syntymäpäivillä tarjotaan yleensä täytekakkua tai jäätelöä, joka koristellaan kynttilöin. Kynttiläperinne syntymäpäiväkakuissa on tullut Suomeen Saksasta.

Aikuisten syntymäpäiviä vietetään yleensä suuremmalla joukolla silloin, kun täytetään pyöreitä vuosia. Juhlatavat vaihtelevat perheen omien traditioiden ja vuosien lukumäärän mukaan.  Kahvitilaisuus tai illallinen kotona, ateria ja tanssia erityisessä juhlapaikassa tai ravintolassa - pääasiakuitenkin on, että juhlat ovat päivänsankarin näköiset.

Nimipäivät

Nimipäiviä on alettu juhlia Suomessa 1700-luvun alussa. Ensin nimipäiviä juhlittiin säätyläisperheissä, josta tapa levisi vähitellen kaikkialle Suomeen.

Nimipäivän viettoon on kuulunut nimipäiväkahvien juonti. Kahvilla on ollut tarjolla ehkä suolaistakin tarjottavaa, mutta pääasiassa makeita leivonnaisia. Monesti normaali päiväkahvi riitti juhlistamaan nimipäivä, eikä vaatinut sen kummempaa tarjottavaa.

Nykyään nimipäiviä ei enää juurikaan juhlita. Toisaalta on pieniä merkkejä siitä, että perinne olisi elpymässä. Pitkän kaavan mukaisiin illallisjuhliin verrattuna kahvikekkerit ovat joillekin retromuotia.