Normaali versio

Ystävänpäivä

Ystävänpäivä on yksi uusimmista juhlistamme. Vaikka ystävänpäivälle ei ole vakiintunut tiettyjä ruokalajeja tai leivonnaisia, voi sitä juhlia eri tavoin.

Helmikuun 14. päivä vietetään ystävänpäivää. Suomessa ystävänpäivän viettäminen on melko uutta - sitä on alettu viettämään vasta 1980-luvun puolivälin jälkeen. Vuodesta 1987 lähtien ystävänpäivä on ollut suomalaisessa kalenterissa virallinen juhlapäivä.

Ystävänpäivän englanninkielinen nimi on St. Valentines Day. Nimen taustalla on pyhä Valentinus. Legendan mukaan Valentinus vihki roomalaisia sotilaita avioliittoon toimien näin sotapäälliköiden kieltojen vastaisesti. Tästä syystä hänet vangittiin. Sotamiesten vaimot lähettivät hänelle kaltereiden taakse lahjoja ja kukkia kiitokseksi vihkimisestä. Keisari Marcus Aurelius tuomitsi Valentinuksen kuolemaan ja hän kuoli kristittynä marttyyrina.

Suomalaisen ystävänpäivän viettäminen eroaa amerikkalaisesta Valentinuksen päivästä, sillä Suomessa juhlaa vietetään lähinnä ystäviä muistamalla ja ystävien kanssa eikä vain rakastavaisten juhlapäivänä.
Ystävänpäivän symboli on punainen sydän, joka kertoo rakkaudesta, ystävyydestä ja ihailusta. Ystävänpäivälle ei ole olemassa perinteistä leivonnaista, mutta silloin tarjoillaan erilaisia leivoksia ja karamelleja, jotka ovat muodoltaan sydämenmuotoisia tai muuten koristeltu ystävänpäivään sopiviksi.