Mistä ruokakulttuuri koostuu?

Eri kulttuureissa on erilaisia perinteitä sekä tapoja suhtautua ruokaan.

Ruokailu on sosiaalista yhdessä olemista

Ihmisen elämän jatkumisen kannalta ruoalla on aina ollut tärkeä merkitys. Missään kulttuurissa se ei kuitenkaan ole vain pakollinen tapa pysyä hengissä, vaan siihen liittyy kaikkialla hyvin olennaisesti sosiaalinen yhdessä oleminen.

Ruoka ja juoma eivät näin ollen täytä pelkästään ihmisen fysiologisia tarpeita, vaan myös muita perustarpeita, kuten turvallisuuden, yhteenkuuluvuuden, arvonannon sekä itsensä toteuttamisen tarpeita.

Ruokatieto, ruoanlaitto

Ruuanlaitto voi olla koko perheen yhteinen harrastus.

Jokaisessa maassa on oma ruokakulttuuri, johon kuuluvat omat perus-raaka-aineet, erilaiset valmistustavat sekä kyseiselle kulttuurille ominaiset mausteet.  Yksilö oppii jo hyvin varhain sen kulttuurin tavat, jonka keskuudessa hän elää.

Ruuan laatu ja aterian sisältö kertovat paljon myös yhteisön arvoista ja varallisuudesta.

Ruuan laatu ja aterian sisältö kertovat paljon myös yhteisön arvoista ja varallisuudesta. Eri uskontoihin voi kuulua tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen ja näin ollen se voi näkyä myös omalla tavallaan maan ruokakulttuurissa.

Erityistä Suomessa

Mitä, milloin ja miten Suomessa syödään, kertoo maamme sijainnista, suomalaisesta luonnosta, yhteiskunnasta, historiasta, identiteetistä ja kulttuurista. Jokainen vuodenaika tuo omat rikkautensa ja herkkunsa suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Tippaleivät, nuotiomakkara, kalan ja lihan savustaminen, viili, salmiakki.

Koko Suomea ajatellen meillä on monia omia erityisyyksiä. Esimerkkeinä olkoon vaikkapa aikuisten maidon juonti ateriolla, uusien perunoiden ja oman maan mansikoiden aikaansaama kevätvillitys, tippaleivät, nuotiomakkara, kalan ja lihan savustaminen, viili, salmiakki.