Normaali versio

Vaikutteita pohjoisesta luonnosta

Suomen luonto on vaikuttanut ruokakulttuuriimme hyvin paljon. Tuhannet järvet, pitkä merenranta ja laajat metsäalueet ovat antaneet oman satonsa meidän kaikkien maisteltaviksi.

Pohjoinen ulottuvuus

Suomi on maailman pohjoisin maatalousmaa. Lyhyt kesä ja alhainen lämpötila rajoittavat viljeltävien kasvien määrää. Kesähallat, liika kuivuus tai ylenpalttinen sade tuovat omat haasteensa maatalouden harjoittamiseen.

Sijaintimme tuo kuitenkin monia etuja. Pitkät valoisat kesäpäivät ja -yöt tuottavat kasviksiin aromia ja väriä. Muutamat kasvit hyödyntävät kesäöiden lämmön ja valon kasvamalla myös öisin. Kylmän talven ansiosta tuholaiset eivät pärjää oloissamme yhtä hyvin kuin lämpimämmissä maissa. Suomessa käytetäänkin vähemmän torjunta-aineita kuin monissa eteläisimmissä maissa.

Pohjoisuus on haastanut ruuan tuotantoketjua kehittämään toimintatapoja. Pelloilla kasvava lajikkeisto on jalostettu ja jalostunut luontomme olosuhteisiin. Kehittynyt kasvihuonetuotanto on laajentanut tuoreiden vihannesten tarjontaa. Eläinten suojat on rakennettu ilmaston vaatimalla tavalla.

Myös metsien antimissa heijastuu pohjoinen ilmanala. Meillä on Pohjolalle omintakeisia metsämarjoja, sieniä ja riistakanta. Itse poimituista metsän antimista nauttiminen on myös pohjoisen ulottuvuuden erikoisuus. Jokamiehen oikeuden suomat mahdollisuudet tuovat luonnon herkut jokaisen ulottuville.

Säilöntää ja tuontituotteita
 

Lyhyen satokauden antimia on perinteisesti säilötty eri tavoin talven varalle. Silti normaaleinakin satovuosina ruokaa on jouduttu jatkamaan erilaisilla korvikkeilla. Katovuosina ja sodan jaloissa ruuasta on ollut suoranaista pulaa. Niukista ajanjaksoista ei ole montaa vuosikymmentä aikaa ja vieläkin ne osittain heijastavat suhtautumistamme ruokaan. Eettisyyden, ekologisuuden ja kulinarisimin nimissä nämä "vanhat" opit" kuten omavaraisuuden tavoittelu, säästeliäisyys ja aidot raaka-aineet ovat nykyäänkin ajankohtaisia.

Pohjoinen ulottuvuus näkyy ruuan tarjonnassa myös tuontielintarvikkeiden valikoimassa. Muun muassa Suomen parhaaseen satoaikaan kaupasta löytyy runsas valikoima oman maan marjoja, vihanneksia ja juureksia, mutta talven edetessä monien tuotteiden kotimaisuusaste pienenee.