Suomalaisten ruokajuomat

Maito, kalja, piimä -siinä perinteiset suomalaiset ruokajuomat. Olutta oli tarjolla vain juhlissa ja rasvatonta maitoa pidettiin köyhien juomana.

Kaljalla työt tehdään - oluella pidot pidetään

Vaikka maitoa helposti pidetäänkin suomalaisten vanhimpana ruokajuomana, ei se sitä kuitenkaan ole. Eräs vanhimmista suomalaisten ruokajuomista on kalja. Sen valmistus on ollut tuttua suomalaisille jo vuosisatoja.

Oluen valmistus on monimutkaisempaa kuin tavallisen kaljan. Olutta pidettiinkin juhlajuomana. Sen valmistusmenetelmät ovat myös muuttuneet vuosisatojen kuluessa. Taannoisina vuosisatoina olutta juotiin paljon, koska ruoka oli usein hyvinkin suolaista. Oluessa ei kuitenkaan ollut alkoholia kuin hieman, joten humaltumista se ei aiheuttanut.

Arkisin juotiin kuitenkin aina kaljaa tai vettä.

Perusjuoma - piimä

1900-luvun alkupuolella lehmistä saatua maitoa ei käytetty juotavaksi sellaisenaan, ei ainakaan aikuisten juomana. Maidon säilyvyys oli myös huono, joten se hapatettiin piimäksi. Piimääkään ei yleensä juotu sellaisenaan, vaan siihen sekoitettiin vettä.
Maatiloilla maidosta valmistettiin myös voita. Sen valmistuksen yhteydessä syntyi kurria - rasvatonta maitoa. Kurri oli myös suosittu ruokajuoma.

Maidon valtakausi

Tuoreesta maidosta tuli suosikkijuoma 1920 - 1930-luvuilla. Sitä käytettiin sekä juomana että ruuanvalmistuksessa. Ongelmana oli kuitenkin maidon pilaantuminen. Maaseudulla sitä saatiin omista lehmistä päivittäin. Kaupungeissa maitokaupassa piti käydä joka päivä. Kurria alettiin pitää köyhien juomana ja sen käyttöä hävettiin.

1950-luvulla maidon kulutus jo väheni. 1960-luvun alussa kauppoihin tuli pakattu kulutusmaito. Irtomaidon myynti loppui kuitenkin vasta 1970-luvun alussa. Maito pakattiin ensin lasipulloihin, välillä käytettiin muovipusseja, lopulta pahvitölkkejä.
Maitoa on nykyisin saatavana lukuisia eri laatuja. Sen käyttö ruokajuomana on kuitenkin edelleenkin vähentynyt. Vesi, kivennäisvedet, tuoremehut ja virvoitusjuomat ovat yleistyneet.