Normaali versio

Kattaminen

Katettaessa pöytää esimerkiksi kotona, riittää hyvin siisti peruskattaus. Lautasen vasemmalle puolelle tulee haarukka, oikealle puolelle veitsi ja lautasen yläpuolelle juomalasi.

Kaunis kattaus luo tunnelmaa

Kattaus on osa ruokailuhetkeä. Hyvän tunnelman syntymiseen voi vaikuttaa kattauksella sekä kotoisella arkiaterialla että erilaisissa juhlissa. Sääntöjen tarkka noudattaminen riippuu tilanteesta. Virallisilla päivällisillä tai juhlissa säännöt pitää ottaa huomioon, mutta kotoisissa kattauksissa voi toimia vapaammin.

Silloin, kun aterialla tarjoillaan useampi ruokalaji, ruokailuvälineet sijoitetaan pöytään käyttöjärjestyksessä. Ruokailu aloitetaan käyttämällä uloimpia ruokailuvälineitä. Perussääntöjen tunteminen helpottaa erilaisten ateriakokonaisuuksien kattamista. Yhteiset pelisäännöt helpottavat myös pöytään istuutuvaa ruokailijaa. Kun tuntee kattauksen periaatteet, ei mene sormi suuhun vaikka lautasen vierellä ja yläpuolella olisi useampia välineitä.

Astioiden ja ruokailuvälineiden paikat erilaisilla aterioilla

Pääruokakeitto ja leipä

Ruokatieto, kattaus, keitto
Keittolusikka on lautasen oikealla puolella, lusikan pesä ylöspäin. Voiveitsi on leipälautasella.

 

Alkukeitto, pääruoka ja jälkiruoka

Ruokatieto,kattaus, alku-, pää-, ja jälkiruoka
Uloimmaksi katetaan keittolusikka, jolla aloitetaan, lähinnä lautasta ovat pääruuan aterimet ja lautasen yläpuolella lusikka jälkiruokaa varten. Haarukka katetaan piikit ylöspäin ja veitsi sahalaita lautaseen päin.
 

 

Alkuruoka, pääruoka ja jälkiruokana jäädyke

Ruokatieto, kattaus, alku-ja pääruoka, jälkiruokana jäädyke
Alkuruuan aterimet katetaan uloimmaksi, lähinnä lautasta ovat pääruuan veitsi ja haarukka. Kun jälkiruokana on jäinen jälkiruoka, voidaan kattaa sekä jälkiruokalusikka että -haarukka.
 
 
 

Juhlava päivällinen

Ruokatieto, kattaus, juhlaillallinen

Alkupalat (uloimmat veitsi ja haarukka), keitto (lusikka oikealla) ja pääruuan aterimet lähinnä lautasta. Lautasen vasemmalla puolella on leipälautanen. Jälkiruokalusikka ja -haarukka on katettu lautasen yläpuolelle. Niiden yläpuolelle on katettu monta lasia. Oikealla on vesilasi, seuraavat on tarkoitettu aterian eri ruokalajien kanssa.

Juhlien ja kutsujen kattaukset

Kun järjestää juhlia, voi kattauksilla luoda mitä mielenkiintoisempia tunnelmia ja yllättää vieraat. Jos kyseessä ei ole kovin viralliset juhlat, kattaussääntöjen suhteen kannattaa olla joustavampi. Leikkimieli ja luovuus auttavat omannäköisen kattauksen syntymisessä. Jos juhlilla on jokin aihe tai teema, voi sekä ruokalistan että kattauksen suunnitella sen mukaan.

Katetun pöydän yleisilme

Kun vieraat kutsutaan pöytään, kattauksen koristeet ja värit johdattavat tunnelmaan. Kattauksen kokonaisuus syntyy väreistä, kokonaisuuteen sopivista astioista, kukista, kynttilöistä ja koristeista.

Perusvärit viestivät tunteita. Keltainen kuvastaa iloisuutta ja dynaamisuutta, punainen rakkautta ja lämpöä, sininen on levollinen ja rauhoittava, vihreä tuo viestin luonnosta ja luo tasapainoa.

Pöytäliinat

Pöytäliina valitaan tilaisuuden mukaan. Useimmissa virallisissa juhlissa käytetään valkoista kangasliinaa. Puhdas ja sileä liina on kattauksen perusta. Liinat mankeloidaan ja silitetään etukäteen, jotta ne ovat varmasti siistejä juhlapäivänä.

Kotoisissa tai ystäville järjestetyissä juhlissa pöytäliinana voi käyttää vaikka lakanaa, kertakäyttöliinaa tai tabletteja.Pöydänpinta voidaan myös peittää ruskealla rypistetyllä käärepaperilla, luonnon lehdillä tai pitää vaikka ihan sellaisenaan. Välillä on hauskaa kattaa ruokaa ulos nurmelle, laiturille tai kalliolle. On kuitenkin muistettava, että ruokailun tulee sujua helposti ja sujuvasti minkä takia liian erikoisia kattauksia on syytä välttää.

Lautasliinat

Lautasliinan paikan voi valita vapaasti. Se voi olla lautasella, lautasen vieressä tai lasissa. Lautasliinat ovat yleensä arkena kertakäyttöisiä paperiliinoja. Juhlissa ja hienoissa ravintoloissa käytetään myös kankaisia liinoja, jotka sopivat yhteen pöytäliinan kanssa. Väri valitaan aterian teeman, vuodenajan ja käytettävien astioiden mukaan.

Pöydän koristeet

Pöydän koristelussa on syytä ottaa huomioon monenlaisia asioita. Ensinäkin merkittävää on onko kyseessä arki vai juhlakattaus. Lisäksi juhlan aihe määrittelee suuresti kattauksen ja koristeiden suunnan. Pöydän koristelussa kannattaa aina muistaa näkyvyys. Liian korkeita koristeita tai kukka-asetelmia on syytä välttää, jotta pöytäkumppanit näkevät toisensa. Hyvä nyrkkisääntö kukkien valinnassa onkin se, että kukkalaite ei saa peittää vastapäätä istuvaa. Noutopöydässä kukkalaite taas saa olla hyvinkin näyttävä, sillä silloin kukat eivät ole näköeste.

Kattauksessa käytettäviä koristeita:

 • kukat, kynttilät
 • valokuvat, julisteet
 • taitellut lautasliinat
 • peilit
 • nauhat
 • itse tehdyt koristeet ja paikkakortit tai ruokalistat
 • muistoesineet
 • kauniit astiat, koriste-esineet

Jos liina on reilun kokoinen, siitä voi tehdä laskoksia.

Noutopöytään saa elävyyttä nostamalla ruokia eri korkuisille tasoille. Jalustan voi rakentaa esimerkiksi lasilevystä ja tukevista juomalaseista saa levylle hyvät tukipilarit. Laseihin saa näyttävyyttä täyttämällä ne vaikka ruusuilla, kivillä, helmillä tai erilaisilla lehdillä juhlan teeman mukaan. 

Koristeita luonnosta:

Luonnosta löytyy paljon erilaisia materiaaleja, joiden käyttö kattauksessa on suosittua. Eri vuodenaikoina luonnosta voi löytyä mitä persoonallisimpia kattauskoristeita joiden keksimisessä ainoastaan mielikuvitus on rajana.

 • Keväällä: koivunoksat, pajunkissat, kevätkukat, omenapuun taitettu oksa, kivet
 • Kesällä: niittykukat, heinät, kivet, lehdet, oksat ja ruohot, isot lehdet, kuten raparperinlehdet sopivat lautasten alustaksi
 • Syksyllä: viljat, pihlajan- ja ruusunmarjat, kaislat, kivet, syksyiset lehdet, oksat, varvut, sammal, jäkälä, kasvikset, hedelmät
 • Talvella: havupuun oksat, kranssit, kävyt, kesällä kuivatut koristeet, valkoisella tai hopeisella värillä sumutetut koivunoksat tai koiranputken kukinnot. Karkea merisuola on kuin jää- tai lumikide.

Vaikka pöytien kattamisessa ja koristelussa saa käyttää mielikuvitusta, on kuitenkin hyvä pysytellä kohtuuden rajoissa. Liian täyteen katettu tai koristeltu pöytä on sekava ja rauhaton eikä tarjottavat ruoat pääse oikeuksiinsa.

Ruokatieto, kattaus