Pöytätavat

Pöydässä nautitaan hyvästä ruuasta, kauniista kattauksesta, herkullisista tuoksuista ja mauista sekä mukavasta seurasta.

Ruokatieto, lounas

Hyviä tapoja ruokailussa

  • Istuudu pöytään yhtä aikaa muiden kanssa.
  • Aseta lautasliina syliin.
  • Ruokaa otetaan vain sen verran, että kaiken ottamansa jaksaa myös syödä.
  • Aloita lämpimän ruuan syöminen yhtä aikaa lähimpien pöytäkumppaneiden kanssa.
  • Aloita kylmät alku- ja jälkiruuat yhtä aikaa kaikkien kanssa.
  • Vältä puhumista ruoka suussa.
  • Pyydä toisia ojentamaan ruokia, joihin et ylety, älä kurottele.
  • Tarjoa ensin vierustovereillesi lisää juotavaa ja täytä vasta sen jälkeen oma lasisi.
  • Keskustele pöydässä mukavista asioista.
  • Käytä veistä leikkaamiseen, laita ruoka suuhun haarukalla.
  • Vältä nojailemasta pöytään kyynärpäilläsi.
  • Jätä käytetty lautasliina taitettuna pöydälle lautasen viereen ja ruokailuvälineet vierekkäin "kello viiden" kohtaan lautaselle.
  • Nouse pöydästä yhtä aikaa toisten kanssa.
  • Älä jätä tuolia huolimattomasti, vaan työnnä tuoli paikoilleen.
  • Muista kiittää hyvästä ateriasta sekä seurasta!

Hyvät pöytätavat kuuluvat tärkeänä osana perussivistykseen!

Kutsuilla tai juhlissa

Juhlissa hyvät pöytätavat korostuvat. Kutsuilla seurataan emännän tai isännän esimerkkiä. Kun emäntä toivottaa vieraat tervetulleeksi ja kohottaa maljan, nostat myös oman lasisi. Pöydässä otetaan huomioon vierustoverit ja kaikkien toivotaan osallistuvan keskusteluun lähellä istuvien kanssa. Ruokailuhetken ilmapiiri on kiireetön.

Älä kiirehdi syömisen kanssa, sillä juhlissa on aina varattu aikaa kiireettömään ruokailuhetkeen. Juhlien emäntä yleensä pitää huolen, ettei kukaan vieraista lopeta ruokailua viimeisenä, vaan viimeisen suupalan lautaselta syö emäntä itse. Näin kenellekään vieraista ei tule oloa, että hänen takiaan ruokailu on venynyt.