Ruuan tarjoaminen ja tarjoilu

Kauniisti ja houkuttelevasti tarjolle asetettu ruoka herättää ruokahalun ja luo tunnelmaa. Ruokien oikea tarjoilulämpötila on tärkeä: kuumien ruokien tulee pysyä kuumina, kylmien kylminä.

Lämmin ruoka ei odota ruokailijaa

Lämpimien ruokien tarjoiluastiat voidaan lämmittää esimerkiksi uunissa, astianpesukoneessa tai pitämällä niissä kuumaa vettä. Kylmät ruoat säilytetään kylmässä tarjoiluun asti. Pataruoat, keitot ja laatikot voi tarjoilla valmistusastioissaan, mikäli ne ovat siistejä. Kuumia ruokia tarjoiltaessa pöydän pinta suojataan pannunalustalla tai lautasella.

Muista, ettei lämmin ruoka odota ruokailijaa eli ruokia ei kateta tarjolle, ennenkuin kaikki ruokailijat ovat koolla!

Tarjoiluastiat ja -ottimet

  • Arki- ja juhlatilanteet halutaan erottaa tarjoilussa usein toisistaan. Arkena katetaan yksinkertaisesti ja käytännöllisesti, juhlissa näyttävämmin. Tarjoiluastioiksi valitaan ruokalajeille ja muuhun kattaukseen sopivia astioita.
  • Eri värisillä astioilla saat hauskuutta ja vaihtelua kattauksen. Tee se kuitenkin harkiten, jottei lopputulos ole levoton.
  • Tarjoiluvatia käytetään lihan, kalan, kasvisten, jälkiruokien ja leivonnaisten tarjoiluun. Tarjoiluvadille ottimiksi laitetaan tarjoilulusikka ja -haarukka eli yleisottimet.
  • Tarjoilukulhoa käytetään perunoiden, muhennosten, puurojen ja kastikeruokien tarjoilemiseen. Ottimeksi laitetaan tarjoilulusikka.
  • Salaatti- ja jälkiruokakulhoa käytetään nimensä mukaan salaatteihin ja erilaisiin jälkiruokiin, kuten rahkoihin ja kiisseleihin. Usein suositaan lasisia kulhoja, jotta ruuan väri ei peittyisi ja muuttuisi. Tarjoiluottimeksi laitetaan lusikka ja haarukka.
  • Kastikeastiaa (yleensä kannumainen) käytetään salaatti- ja jälkiruokakastikkeiden tarjoamiseen. Otinta ei tarvita, mutta aluslautanen on hyvä kattaa suojaamaan pöydän pintaa kastiketipoilta.
  • Isompia kannuja käytetään erilaisten juomien tarjoilemiseen. Ne voivat olla lasisia tai keraamisia. Kannun alle voi kattaa lautasen pöydän pinnan suojaamiseksi.
  • Sokeri- ja kerma-astia katetaan kahvipöytään. Maito tarjoillaan kerma-astiaa hieman suuremmasta kannusta.
  • Myös erilaisia koreja ja leikkuualustoja voidaan hyvin hyödyntää tarjoilussa. Ne sopivat vaikka leivän tai juustojen tarjoilualustaksi.

Vinkkejä ruokien esillepanoon

  • Varaa tarjoiluastiaksi mieluummin liian iso kuin pieni astia. Täyteen ahdettu astia on epäsiistin näköinen ja ruuan ottaminen on vaikeampaa. Lisäksi pientä astiaa joudutaan täyttämään useammin.
  • Jos asetat samalla vadille useampia ruoka-aineita, asettele ne selkeästi omiksi ryhmikseen.Vierekkäin voi laittaa erivärisiä ruoka-aineita, jotta tarjottavat olisivat mahdollisimman houkuttelevan näköisiä.
  • Sijoita ottimet niin, että niihin on helppo tarttua, eivätkä ne putoa. Ottimille voi varata myös oman lautasen.
  • Siisti tarjoiluastian reunat ennen tarjoilua.

Ruokien koristeleminen

Ruokien ja leivonnaisten koristeleminen on osa tarjoilua. Tarjottavasta ruuasta saadaan houkuttelevamman näköinen pienillä koristelisäyksillä. Esimerkiksi kalakeiton koristelu ennen ruokailua tillisilpulla saa kalakeitton näyttämään täyteläisemmältä ja houkuttelevammalta.

Tarjoilu

Muista tarjoilun kultainen sääntö: ota, anna oikealta, tarjoa vasemmalta!

Arkitilanteissa ruokaa ei useinkaan tarjoilla (etenkään kotona), vaan tarjoiluastioita kierrätetään pöydässä. Ruokia voidaan myös annostella jokaiselle ruokailijalle valmiiksi. Vierastarjoilussa ja juhlatilanteissa ruoka tarjoillaan, mikäli on katettu istumapöytä. Noutopöytää käytetään suurelle ruokailijamäärälle. Silloin vieraat ottavat ruuan itse ja emäntä tai tarjoilija huolehtii, että ruokaa on tarjolla riittävästi ja tarjoilupöydän yleisilme pysyy siistinä.

 
Ruokatieto, pöytätavat
 
Tarjoilu aloitetaan aina pöydän arvokkaimmasta henkilöstä, joka voi olla juhlapäivän sankari, pöydän vanhin henkilö tai kotiin kutsuttu vieras.
 

Aterian alussa

  • Kaada juomat ruokailijan oikealta puolelta.
  • Tuo kiertävät tarjoilukulhot pöytään ruokailijan oikealle puolelle.
  • Tarjoile ruoka vasemmalta puolelta.

Lämpimän aterian jälkeen

  • Vie etu- ja pääruoan tarjoiluastiat pois pöydästä.
  • Kerää lautaset ja ruokailuvälineet ruokailijan oikealta puolelta.
  • Aseta ruokailijoille jälkiruokalautaset tai -kulhot oikealta puolelta.
  • Tarjoile jälkiruoka vasemmalta puolelta.

Aterian päätyttyä

  • Jätä käytetty lautasliina taitettuna pöydälle lautasen viereen ja ruokailuvälineet vierekkäin "kello viiden" kohtaan lautaselle.
  • Nouse pöydästä yhtä aikaa toisten kanssa.
  • Muistathan kiittää!