Kouluruokailu esille vanhempainillassa

Lasten ruokakasvatuksen tärkein vaikuttaja ovat vanhemmat.

Vanhempien käsitykset kouluruuasta saattavat pohjautuva omiin kokemuksiin vuosien takaa, lasten kertomuksiin tai mediamylläköihin. Osa heistä haluaa tietää lisää, osa vaikuttaa, osa keskustella ja osa kuunnella.

Vaikka vanhempainiltojen ohjelma on usein täyteen pakattu, kouluruokailua kannattaa nostaa esille, ja mikäli mahdollista myös tarjota illoissa kouluruokaa. Usein vanhemmille tulee yllätyksenä se, kuinka monipuolista ja hyvää ruokaa koulussa tarjotaan. Jo tämä tieto helpottaa yhteistyötä kodin ja koulun välillä.

”Munkin luokan pojat, jotka ei aikaisemmin käyneet syömässä käytännössä koskaan, niin ovat nyt ruvenneet käymään. En jaksa uskoa, että ilman sitä vanhempainiltaa sitä olisi tapahtunut. Sen ruokailun jälkeen mukuloiden on vaikeampi saada vanhempia uskomaan, että koulussa on pahaa ruokaa ja sen kouluruuan julkinen imago parani varmasti huomattavasti. Ideana se oli erittäin hyvä.” - Opettaja -

Vanhemmat voivat aktiivisesti olla mukana keskusteluissa ja uudistuksissa. Taloudellisesti vaikeassa tilanteessa kuntien menoja pyritään kaikin tavoin karsimaan, myös kouluruokailusta. Vanhemmat ovat tärkeä lobbariryhmä kuntapäättäjien suuntaan.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Lapsena opittu pysyy pitkälle

Kouluruualla on potentiaalia: lapset syövät kouluvuosien aikana lähes 2 000 lounasta, joten mistään pienestä kasvatusasiasta ei ole kyse. Lapsena opitut ruokatottumukset pysyvät pitkälle aikuisikään.

”Jos muutat julkista ruokaa, muutat kaiken”, ravitsemustutkija Emil Bruun Blauert.

Alla valmiita materiaaleja, lyhyitä infopaloja ja keskustelun aloituksia vanhempainiltoihin. Sivun alalaidassa on valmiit powerpointi-kalvot, joiden avulla kouluruokailusta voi kertoa vaikkapa vanhempainillassa. Tiedosto ladataan  ja sitä voi vapaasti muokata omaan käyttöön sopivaksi. 
 

LINKIT

RUOKAKASVATUSTA JA KOULURUOKAILUA – IDEOITA VANHEMAPINILTOIHIN -pdf-materiaali ladattavissa sivun alareunasta ja materiaalipankista.

Eri vanhempainyhdisten toteuttamia toiminnallisia ideoita liittyen kouluruokailuun ja terveelliseen syömiseen.
MIHIN RUOKAKASVATUSTA TARVITAAN?-video (Ruokatieto ry)

Sisältää ideoita, alustuksia, testejä ja kalvoja vanhempainiltaa varten kouluruokailusta, nuorten jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Paras tapa tutustuttaa vanhemmat kouluruokailuun on tarjota sitä heille.
10 SYYTÄ SYÖDÄ KOULURUOKAA (Ruokatieto)

Helppoa ja innostavaa materiaalia siitä, miksi kouluruokailu ja ruokakasvatus on tärkeää, kuka päättää kouluruokailusta, miten vanhemmat voivat vaikuttaa ja miten muissa maissa kouluruokailu on järjestetty. Sopii myös tietopaketiksi oppilaille.
KOULURUOKA- JA VANHEMPAINILTA – JÄRKIPALAA (Sitra)

Kymmenen hyvää syytä pitää lounastauko koulussa.
KASVUVOIMAA KASVIKSISTA (Vanhempainliitto)

Raikkaan näköinen lehtinen täynnä vinkkejä vanhemmille lasten ruokatottumusten ohjaamiseen. Mukana myös reseptejä:
KOULURUOKAILUSTA KOTIVÄELLE (OPH)

Vanhemmille suunnattu tietopaketti kouluruokailusta
VANHEMPIEN BAROMETRI 2015 (Suomen Vanhempainliitto ry)

Vanhempien barometri 2013. Peruskoululaisten vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista. Suomen Vanhempainliitto ry, 2013.
IDEOITA VANHEMPAINYHDISTYSTEN TOIMINTAAN (Suomen Vanhempainliitto ry)

Kouluruoka-agentti, vinjetti, Marko Myllyaho