Kouluruokailu esille vanhempainillassa

Lasten ruokakasvatuksen tärkein vaikuttaja ovat vanhemmat.

Vanhempien käsitykset kouluruuasta saattavat pohjautuva omiin kokemuksiin vuosien takaa, lasten kertomuksiin tai mediamylläköihin. Osa heistä haluaa tietää lisää, osa vaikuttaa, osa keskustella ja osa kuunnella.

Vaikka vanhempainiltojen ohjelma on usein täyteen pakattu, kouluruokailua kannattaa nostaa esille, ja mikäli mahdollista myös tarjota illoissa kouluruokaa. Usein vanhemmille tulee yllätyksenä se, kuinka monipuolista ja hyvää ruokaa koulussa tarjotaan. Jo tämä tieto helpottaa yhteistyötä kodin ja koulun välillä.

”Munkin luokan pojat, jotka ei aikaisemmin käyneet syömässä käytännössä koskaan, niin ovat nyt ruvenneet käymään. En jaksa uskoa, että ilman sitä vanhempainiltaa sitä olisi tapahtunut. Sen ruokailun jälkeen mukuloiden on vaikeampi saada vanhempia uskomaan, että koulussa on pahaa ruokaa ja sen kouluruuan julkinen imago parani varmasti huomattavasti. Ideana se oli erittäin hyvä.” - Opettaja -

Vanhemmat voivat aktiivisesti olla mukana keskusteluissa ja uudistuksissa. Taloudellisesti vaikeassa tilanteessa kuntien menoja pyritään kaikin tavoin karsimaan, myös kouluruokailusta. Vanhemmat ovat tärkeä lobbariryhmä kuntapäättäjien suuntaan.

Ruokatieto, Ruokavisa, Kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Lapsena opittu pysyy pitkälle

Kouluruualla on potentiaalia: lapset syövät kouluvuosien aikana lähes 2 000 lounasta, joten mistään pienestä kasvatusasiasta ei ole kyse. Lapsena opitut ruokatottumukset pysyvät pitkälle aikuisikään.

”Jos muutat julkista ruokaa, muutat kaiken”, ravitsemustutkija Emil Bruun Blauert.

Alla valmiita materiaaleja, lyhyitä infopaloja ja keskustelun aloituksia vanhempainiltoihin. Sivun alalaidassa on valmiit powerpointi-kalvot, joiden avulla kouluruokailusta voi kertoa vaikkapa vanhempainillassa. Tiedosto ladataan  ja sitä voi vapaasti muokata omaan käyttöön sopivaksi. 
 

LINKIT

IDEOITA VANHEMPAINILTOIHIN -MATERIAALIPANKKI (Ruokatieto Yhdistys ry)
Ruokakasvatusta ja kouluruokailua tukeva PDF-materiaali ladattavissa sivun alareunasta sekä materiaalipankista.

MIHIN RUOKAKASVATUSTA TARVITAAN? -VIDEO (Ruokatieto Yhdistys ry)
Eri vanhempainyhdisten toteuttamia toiminnallisia ideoita liittyen kouluruokailuun ja terveelliseen syömiseen.

10 SYYTÄ SYÖDÄ KOULURUOKAA (Ruokatieto Yhdistys ry)
Sisältää ideoita, alustuksia, testejä ja kalvoja vanhempainiltaa varten kouluruokailusta, nuorten jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Paras tapa tutustuttaa vanhemmat kouluruokailuun on tarjota sitä heille.

KOULURUOKAILUN MERKITYS (Opetushallitus)
Tärkeää ja aina ajankohtaista tietoa kouluruokailun merkityksestä.
 

Kouluruoka-agentti, vinjetti, Marko Myllyaho