Kemialliset vaarat

Valmiiseen syötävään elintarvikkeeseen voi päätyä siihen kuulumattomia kemiallisia aineita monella tavalla. Nämä voivat aiheuttaa kemiallisen vaaran joko välittömästi, kuten korvasienen aiheuttama ruokamyrkytys tai pitkällä aikavälillä, kuten elimistöön kertyvät ympäristömyrkyt.

Esimerkkejä
Raaka-aineiden luontaiset myrkyt Sienten (erityisesti korvasienen) myrkyt
Mikrobien aineenvaihduntatuotteina erittämät myrkyt Bakteeritoksiinit, mykotoksiinit
Ympäristömyrkyt Elohopea, dioksiini, lyijy, kadmium
kasvinviljelyssä käytettävien kemikaalien jäämät Torjunta-aineet
Tuotantoeläinten lääkejäämät Antibiottit
Astioista tai pakkauksista siirtyneet aineet Alumiini, muovien pehmittimet
Yliherkkyyttä aiheuttava ainesosa, jota ei mainita pakkausmerkinnöissä Pähkinä, kala, maito
Pesuaine, laitteiden voiteluaine tai muu tuotteeseen täysin kuulumaton kemiallinen aine  

 

Kaikki artikkelit aiheesta Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät