Valmiiseen syötävään elintarvikkeeseen voi päätyä siihen kuulumattomia kemiallisia aineita monella tavalla. Nämä voivat aiheuttaa kemiallisen vaaran joko välittömästi, kuten korvasienen aiheuttama ruokamyrkytys tai pitkällä aikavälillä, kuten elimistöön kertyvät ympäristömyrkyt.
Raaka-aineiden luontaiset myrkyt | Sienten (erityisesti korvasienen) myrkyt |
Mikrobien aineenvaihduntatuotteina erittämät myrkyt | Bakteeritoksiinit, mykotoksiinit |
Ympäristömyrkyt | Elohopea, dioksiini, lyijy, kadmium |
kasvinviljelyssä käytettävien kemikaalien jäämät | Torjunta-aineet |
Tuotantoeläinten lääkejäämät | Antibiootit |
Astioista tai pakkauksista siirtyneet aineet | Alumiini, muovien pehmittimet |
Yliherkkyyttä aiheuttava ainesosa, jota ei mainita pakkausmerkinnöissä | Pähkinä, kala, maito |
Pesuaine, laitteiden voiteluaine tai muu tuotteeseen täysin kuulumaton kemiallinen aine |
01.2021