Kädet

Elintarvikkeita käsitellään puhtailla välineillä. Jos käsin koskeminen on välttämätöntä, se tehdään terveillä puhtailla käsillä, joissa ei ole mitään ylimääräistä, kuten kelloa, koruja, rakennekynsiä, kynsilakkaa tai käsivoidetta. Kädet pestään usein ja perusteellisesti nestesaippuaa käyttäen. Huuhtelun jälkeen kädet kuivataan paperipyyhkeellä ja hana suljetaan pyyhkeellä tai muuten siten, ettei kosketa hanaa puhtaalla kämmenellä.

Kädet pestään

  • työhön ryhtyessä
  • WC-käyntien jälkeen
  • siirryttäessä työvaiheesta toiseen
  • riisuttaessa suojakäsineet
  • syömisen jälkeen
  • niistämisen jälkeen
  • rahan käsittelemisen jälkeen jne. sekä
  • aina, kun ne tuntuvat likaisilta.

Elintarviketiloissa onkin paljon erillisiä käsienpesupisteitä, joita ei käytetä muihin pesutarkoituksiin.

Tuotteita suojellaan myös turhalta koskettelulta, käytetään ottimia ja kauhoja, käytetään maistamiseen puhdasta lusikkaa, tarkistetaan ruoan lämpötila lämpömittarilla.

Henkilö, jolla on tulehtuneita haavoja tai ihottumaa käsissä tai kasvoissa, ei saa käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita.

Jos käteen tulee haava, tulee se puhdistaa, peittää vesitiiviillä, mielellään räikeän sinisellä laastarilla. Lisäksi tulee käyttää kertakäyttökäsinettä.

Kertakäyttökäsineet parantavat hygieniaa erityisesti, kun käsitellään kypsytettyjä tuotteita. Työ tulee suunnitella niin, että käsineet kädessä ei tehdä mitään muuta kuin käsitellään jälkisaastumiselle herkkää tuotetta. Käsineet vaihdetaan jokaisen työrupeaman jälkeen.

Tällaisissa tehtävissä voi käsienpesun vaikutusta tehostaa myös käyttämällä desinfioivaa etanolipitoista käsihuuhdetta.

Muiden suojakäsineiden käytössä on tärkeää huolehtia käsineiden puhtaudesta pesemällä ja kuivaamalla ne asianmukaisesti.

Myös asiakkaat voivat saastuttaa tuotteita itsepalvelupisteissä tai seisovassa pöydässä. Riskiä vähennetään varaamalla riittävästi tuotekohtaisia ottimia, suojaamalla tuotteita kansilla, pisarasuojuksin ja järjestämällä tuotteet ristisaastuttamista vähentävästi.

Kaikki artikkelit aiheesta Henkilökohtainen hygienia