Työntekijöiden terveys

Uusi elintarviketyöhön tuleva työntekijä käy työhöntulotarkastuksessa, terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla. Niin työntekijän itse kuin hänen työnantajansa tulee jatkossakin huolehtia terveydestä ja terveystiedoista.

                

Henkilö, joka kantaa tai jonka epäillään kantavan elintarvikkeiden välityksellä tarttuvaa tautia, ei saa käsitellä elintarvikkeita.

Suomen hyvä salmonellatilanne on mittavan kansallisen salmonellavalvontaohjelmamme tulos. Osa ohjelmaa ovat elintarviketyössä olevien henkilöiden salmonellatutkimukset. Näiden tavoitteena on löytää mahdolliset oireettomat tartunnankantajat. Näyte salmonellatutkimusta varten tulee antaa:

  • uutena työntekijänä elintarviketyöhön tultaessa
  • yli neljä päivää Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuneen matkan jälkeen
  • jos on oireita tai muuten syytä epäillä, että henkilö on saanut tartunnan, esimerkiksi perheen jäsenen sairastuttua.

Käsien ja kasvojen ihon tulee olla terve. Henkilö, jolla on tulehtuneita haavoja tai muita tulehtumia käsissä tai näkyvillä ihoalueilla, ei saa käsitellä pakkaamattomia elintarvikkeita. Pienet haavat käsissä puhdistetaan, suojataan vesitiiviillä laastarilla ja käytetään kertakäyttökäsinettä.

Iholla, suussa ja nenässä on runsaasti erilaisia bakteereita, myös ruokamyrkytyksiä aiheuttavia, siksi elintarvikkeita käsiteltäessä vältetään ihon koskettelua. Myöskään kuumeisena tai kovin flunssaisena ei tule käsitellä elintarvikkeita.

Syöminen, nuuskaaminen ja tupakointi ovat kiellettyjä, kun käsitellään elintarvikkeita ja työskenneltäessä elintarviketiloissa.

Kaikki artikkelit aiheesta Henkilökohtainen hygienia