Elintarvike

Elintarvikkeella tarkoitetaan lähes kaikkea, mitä syömme ja juomme:

Raaka-aineet:

  • pellosta nostetut perunat ja porkkanat, hedelmät
  • kasvikset, kala, liha, kananmunat, maito
  • jauhot, mausteet

Puolivalmisteet:

  • marinoidut lihasuikaleet
  • kuoritut ja pilkotut kasvikset
  • tuorepasta

Elintarviketeollisuuden tuotteet:

  • leivonnaiset, makeiset, virvoitusjuomat, säilykkeet
  • pakasteet
  • ruoka-annokset

Kaikki nämä ja jopa juomavesi ovat elintarvikkeita. Elintarvikkeiden pääraaka-aineet, ruoka-aineet ovat biologisia materiaaleja ja ne pilaantuvat ennemmin tai myöhemmin.

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet

Eläinperäiset raaka-aineet, pilkotut kasvikset ja valmiit ruoat ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Niiden ominaisuudet ja rakenne tarjoavat monenlaisille mikrobeille hyvät kasvuolosuhteet. Niin haitattomat mikrobit kuin myös pilaajamikrobit ja ruokamyrkytysmikrobit voivat lisääntyä näissä elintarvikkeissa hyvinkin nopeasti. Monet ruokamyrkytysbakteerit voivat lisääntyä vaarallisiksi määriksi, ilman että tuotteeseen tulisi aistein havaittavia muutoksia. Siksi tällaisten elintarvikkeiden käsittelylle on paljon sääntöjä.

Tuotteiden säilytyslämpötilat vaihtelevat jonkin verran. Useat helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulee säilyttää joko alhaisessa lämpötilassa alle +6 °C tai korkeassa lämpötilassa yli +60 °C. Jotkut helposti pilaantuvat elintarvikkeet täytyy säilyttää kuitenkin muissa lämpötiloissa, esimerkiksi kalan säilytyslämpötila on 0–3 °C.

Pilaantuvat elintarvikkeet

Tuore leipä, pulla, kokonaiset kasvikset ja hedelmät muuttuvat käyttökelvottomiksi säilytysolosuhteista riippuen joskus nopeammin joskus hitaammin. Pilaantuminen alkaa fysikaalisilla tai kemiallisilla muutoksilla, jotka voimme havaita, esimerkiksi maito kokkaroituu, leipä kuivuu ja kuorittu peruna tummuu.

Näiden tuotteiden säilyvyyteen säilytyslämpötila ja kosteus vaikuttavat merkittävästi. Voimme arvioida tuotteiden käyttökelpoisuutta aistinvaraisesti.

Muut elintarvikkeet

Muut elintarvikkeet säilyvät kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksiensa puolesta pitkiä aikoja oikein säilytettyinä. Avaamattomina purkkisäilykkeet, näkkileivät, pähkinät, jauhot, mausteet ja makeiset pilaantuvat hyvin hitaasti. Nämä säilyvät pitkiä aikoja käyttökelpoisina huoneenlämpötilassa kuivassa varastossa valolta suojattuina.

Kun elintarvikkeita käsitellään, niiden herkkyys pilaantua voi muuttua.

Kokonainen porkkana on pilaantuva elintarvike, jonka käyttökelpoisuutta voimme arvioida aistinvaraisesti. Porkkanaraaste on helposti pilaantuva elintarvike ja kuivatut porkkanalastut säilyvät turvallisina jopa vuosia.

01.2021