Mikrobien pääryhmät
-
Tiedätkö esimerkkejä steriilistä?
-
Tyhjennät astianpesukoneen puhtaista astioista, onko niissä mikrobeja?
Hyödylliset ja haitalliset mikrobit
-
Miksi etelän rantalomalle lähtiessä aletaan syödä maitohappobakteerikapseleita?
-
Mikä homeen tuottama kemiallinen aine on tärkeä lääkeaine?
Lisääntymiseen vaikuttavat tekijät
-
Miten keittiötoiminnassa vähennetään tai poistetaan mikrobeilta ravintoa?
-
Onko puhtaalla pulpetilla mikrobeja?
-
Maitolasi unohtuu pöydälle, voiko joku mikrobi lisääntyä siinä?
Vesi
-
Missä säilytetään rusinat, vehnäjauhot?
-
Miksi maitojauheesta tehtyä maitoa ei pidä säilyttää?
-
Sekoitat mausteseoksen kermaviiliin. Minkälainen on säilyvyys?
Lämpötila
-
Oletko joskus löytänyt jääkaapista pilaantunutta elintarviketta, minkälaista?
-
Viilin tai siman valmistuksessa on useita lämpötiloja, miksi?
Happamuus
-
Miten eroaa säilyvyys: avomaan kurkut, kasvihuonekurkku, viipaloitu kurkku, maustekurkut, suolakurkut?
Happi
-
Onko tyhjiöpakatuissa leikkeleissä mikrobeja?
-
Onko kaasupakkauksessa olevissa lihapullissa mikrobeja?
-
Voivatko jotkut mikrobit lisääntyä näissä?
-
Voiko näitä säilyttää ilman riskiä huoneenlämpötilassa?
-
Voiko tyhjiöpakatusta savukalasta saada ruokamyrkytyksen?
Bakteerien lisääntymisnopeus
-
Miksi kaupan kylmäkalusteissa tuotteiden pitää olla merkittyjen rajojen sisäpuolella?
-
Miksi esimerkiksi kaasupakattua jauhelihaa ei pidä pakastaa viimeisenä käyttöpäivänä?
-
Onko väliä, kuinka kauan maitoa, täytekakkuja tai ruokasalaatteja säilytetään ruokapöydällä?
-
Joskus kaupoissa tai kahviloissa edellisen päivän voileivät ja sämpylät ovat esillä lämpimämmässä kohdassa kuin tuoreet. Mikä on ongelma?