Elintarvikkeiden hygieeninen käsittely

Tässä osiossa kootaan yhteen jo aikaisemmin opittuja asioita sekä tutustutaan elintarvikkeisiin ja niiden käsittelyyn laajemmin. Elintarvikkeet ovat suurimmaksi osaksi tuttuja opiskelijoille, mutta kuinka moni lukee pakkausselosteita ja ymmärtää niitä. Myös eri tavoin pakatut tuotteet voivat olla outoja. Tässä osiossa onkin paljon uutta ja muistettavaa tietoa. Oppilaat tutkivat mielellään elintarvikkeita ja parhaiten asiat jäävätkin mieleen tällä tavoin.

TEHTÄVIÄ OPPILAILLE

1.Ota aiheeseen sopivia elintarvikkeita oppitunnille, esimerkiksi eri tavoin pakattuja, erilaisia maitotaloustuotteita, kuivattuja, suolattuja ja sokeripitoisia elintarvikkeita, hapankaalia, virvoitusjuomia, makeisia, vakuumi- eli tyhjiöpakattuja ja kaasupakattuja yms. tuotteita. Tutkikaa, millaisia ovat elintarvikkeiden pakkaukset, mihin elintarvikkeen säilyvyys perustuu, mitkä tuotteet ovat UHT-käsiteltyjä, mitkä pastöroituja jne. Millaisissa tuotteissa on Parasta ennen -merkintä ja millaisissa tuotteissa lukee Viimeinen käyttöpäivä? Mitä muita merkintöjä elintarvikepakkauksissa on?

Tehtävät voit teettää ryhmätöinä tai pisteopetuksena.

2. Piirrä kylmäketju jäätelön kulusta valmistuslaitoksesta kotisi pakasteeseen.

3. Mitä eroa on Viimeinen käyttöpäivä- ja Parasta ennen -päiväyksellä?

4. Tutki viidestä erilaisesta elintarvikkeesta E-koodiluettelon avulla, mitä lisäaineita ne pitävät sisällään? Miksi lisäaineita on käytetty? (ryhmittelyn löydät E-koodiluettelosta) Missä elintarvikkeissa on paljon ja missä vähän lisäaineita?

5. Keksitkö esimerkkejä kotoa tai kotitaloustunneilta ruoka-aineiden ryöppäyksestä ja pastöroinnista?

6. Mitä eroa on keittämisellä, pastöroinnilla ja steriloinnilla?

LISÄTIETOA

E-koodiluettelo löytyy ruokavirasto.fi -sivustolta

ruokavirasto.fi / miten huolehdit lämpötiloista sekä Elintarvikkeiden jäähdyttäminen -sivustot

01.2021