Hygienian merkitystä et voi varmasti korostaa liikaa. Asiat menevät helpommin perille, kun on riittävät perustelut. Tässä vaiheessa oppilaat tietävät jo, etteivät säännöt ole turhia ja osaavat itse perustella oppimiaan asioita.
”Älä käytä käsiä, käytä kättä pidempää” on hyvä vanha hokema, joka sopii hyvin myös tälle kurssille.
VINKKEJÄ OPETUKSEEN
Osion teksti on sellaista, jonka useimpiin lauseisiin voi laittaa perään kysymyksen ”miksi?”. Tekstiä voitte käsitellä siten, että ensimmäinen oppilas lukee tekstiä siihen asti, kunnes huomaa mihin kysymys ”miksi?” sopii, seuraava sanoo perustelut asialle. Kolmas etsii taas lauseen ja kysymyksen miksi? ja neljäs sanoo perustelut jne. Jatkakaa tekstiosion loppuun.
Olet ehkä kuullut tarinan Lavantauti-Marysta. Tarina auttaa oppilaita ymmärtämään ja muistamaan oireettoman tartunnankantajan merkityksen keittiötyössä. Jos tarina on sinulle tuntematon lyhennetty kertomus on tämän osion lopussa.
LISÄTIETOA AIHEESEEN
ruokavirasto.fi / käsihygienia, myös kuvallinen tulostettava käsienpesuohje
ruokatieto.fi / Lupa kokata / oppilasmateriaali / sanastoversio S2-opetukseen
TEHTÄVIÄ OPPILAILLE
1. Hauska tapa oppia käsihygienian merkitys ja oikeaoppinen käsienpesu: Ottakaa hygicult-näytteitä pesemättömistä käsistä, hutaisten pestyistä käsistä ja oikeaoppisesti pestyistä käsistä, samoin näytteet sormuksen alta. Tarkastelkaa tuloksia muutaman päivän päästä.
2. Kerratkaa asiallinen työasu pienenä paritenttinä siten, että toinen pareista piirtää ensin hahmon kaulaan asti, toinen vyötäisille, ensimmäinen taas polviin asti ja toinen jalat maahan saakka. Paperi taitellaan aina ennen kaverille antamista siten, että vain viivat, joista toinen voi jatkaa jäävät näkyville (kumpikaan pareista ei tiedä siis mitä toinen on piirtänyt). Asianmukaisimmin piirretty työasu palkitaan.
3. Miten suojakäsineet puhdistetaan? Miksi jokaisella työntekijällä on oltava omat henkilökohtaiset suojakäsineet? Kuinka käytetään oikein kertakäyttökäsineitä?
4. Tämän tehtävän avulla voitte kerrata ja koota jo opittuja asioita yhteen. Lue uutinen hirvipeijaisista (artikkeli liitteenä). Mitä virheitä tehtiin? Mitä olisi voitu tehdä toisin? Millaisia hygieenisiä käytäntöjä olisi pitänyt käyttää jokaisessa työvaiheessa? Kirjoita kertomus uudelleen, siten että huomioit nämä käytännöt.
Tarinassa kannattaa huomioida, että lavantauti on vakava yleisinfektio. Sen aiheuttaa Salmonella enterica Typhi ja pikkulavantaudin S. enterica Paratyphi A. Nykyisin ruokamyrkytysten aiheuttajina ovat onneksi muut salmonellatyypit, jotka aiheuttavat salmonelloosiksi kutsutun ruokamyrkytyksen.
Leviämistapa on mm. tämä vastaava kuin tositarinassa Lavantauti-Marysta:
Lavantaudin tartunnankantajien aiheuttamia ongelmia kuvaa Mary Mallonin tapaus Yhdysvalloissa. Tämä ”Typhoid Maryna” tunnettu keittäjä sairastui lavantautiin vuonna 1901 ja jäi bakteerinkantajaksi. Hän aiheutti vuosina 1901–1907 ainakin 26 henkilön sairastumisen lavantautiin, joista kaksi kuoli. Lisäksi vuonna 1903 New Yorkissa esiintynyt lavantautiepidemia, johon sairastui 1300 henkeä, oli luultavasti hänestä lähtöisin. Mary Mallon oli eristettynä sairaalassa vuosina 1907–1910, mutta hän pääsi vapaalle jalalle luvattuaan pysyä poissa keittäjän työstä. Hän ei kuitenkaan pitänyt lupaustaan ja tartutti jälleen vuoden 1915 alussa ainakin 25 ihmistä, joista kaksi kuoli. Vuonna 1915 hänet eristettiin jälleen sairaalaan, jossa hän kuoli 71 vuoden ikäisenä vuonna 1938.
Aiheeseen liittyvät opetuskalvot löytyvät alta.
01.2021