Hygienian tulokset

Tässä viimeisessä osiossa kokoat opitut asiat yhteen. Oppilailla on jo hyvät tiedot ja valmiudet kokeeseen ja Eviran viralliseen hygieniaosaamistestiin. Pienimuotoisilla käytännön tehtävillä voi kerrata opittuja asioita. Tässä yksi esimerkki niistä. Käytännön tehtäviä voi tehdä opetuksen muissakin vaiheissa, jos aika ja tilat sen sallivat. Tehtäviin voi sijoittaa myös pintapuhdistusnäytteiden ottamisen.

TEHTÄVIÄ OPPILAILLE

1. Pohtikaa miksi hygieniajärjestelyjen onnistumista kannattaa seurata ja tietoa kerätä?

2. Valmistakaa salaatti. Valmista työparisi kanssa esimerkiksi oheisen ohjeen mukainen salaatti. Miten huolehdit hygieniasta ennen valmistusta, valmistuksen aikana ja lopussa. Piirrä eteneminen työvaiheittain. Kirjoita paperille riskikohdat.

BROILERISALAATTI

1 broilerin marinoitu rintafilee
½ paprikaa
pala tuorekurkkua
2 ananasrengasta
pieni pala purjoa
jäävuori tai lehtisalaattia
salaattikastike oman valinnan mukaan
Paloittele broileri suikaleiksi. Kypsennä paistinpannulla
öljyssä, mausta tarvittaessa. Pilko paprika, kurkku ja
ananasrenkaat pieniksi kuutioiksi. Suikaloi purjo ja jäävuorisalaatti.

Valmista salaattikastike ja sekoita ainekset keskenään.

 

ITALIAN SALAATTI

1dl spaghettia
½ porkkanaa
½ dl pakasteherneitä
pieni pala omenaa
40g kinkkua
pieni pala maustekurkkua

Kastike:

½ dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
½ tl viinietikkaa
suolaa
valkopippuria

Keitä spaghetti ohjeen mukaan, pilko pienemmäksi tarvittaessa. Keitä porkkana lähes kypsäksi. Sulata herneet. Paloittele kurkku, omena, porkkana ja kinkku ohuiksi tikkumaisiksi suikaleiksi.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita kastike salaattiainesten joukkoon. Koristele persiljalla.

Herkutelkaa ja arvioikaa niin salaatin kuin valmistuksen onnistuminen. Jos salaattia jäi, miettikää mitä teette tähteille.