Astianpesu

Kaikissa paikoissa, missä valmistetaan, tarjoillaan tai myydään ruokaa, kuten kahviloissa ja ravintoloissa, on asianmukaisesti järjestetty astiahuolto tärkeä osa elintarvikehygieniaa.

Likaisten astioiden käsittely ja puhtaiden astioiden käsittely tulee olla riittävän erillään. Ruokailuastioiden pesussa edetään aina tässä järjestyksessä:

1. Irtolian poisto.

2. Esihuuhtelu viileällä vesisuihkulla. Liian kuuma vesi voi polttaa valkuaislian kiinni astian pintaan ja muodostaa mikrobeille sopivan kasvualustan, biofilmin.

3. Pesu lämpimällä pesuaineliuoksella. Käsin pestessä pesuliuoksen vaikutusta täydennetään harjaamalla. Astianpesukoneessa vastaavan mekaanisen työn tekee vesisuihku.

4. Huuhtelu kuumalla vedellä. Kuuma vesi (yli 80 ºC) vähentää mikrobeja ja nopeuttaa astioiden kuivumista.

5. Astiat pinotaan vasta kuivina. Vältetään turhaa astioiden koskettelua.

Keittiöissä, joissa ruokaa myös valmistetaan, on erikseen niin sanottu patapesu omine liotusaltaineen ja koneineen. Niissä pestään ruuanvalmistusastiat ja välineet. Uunivuokia ja muita keitto- ja paistoastioita liotetaan usein ennen pesua. Se auttaa lian irtoamista varsinaisessa pesussa.

Astianpesukone puhdistetaan säännöllisesti. Vain puhtaalla koneella saadaan puhtaita astioita. Astioiden puhtautta voidaan seurata ottamalla puhtaista astioista mikrobiologisia pintapuhtausnäytteitä.