Normaali versio

Alkutuotanto, 1. – 30.4.2022

Tässä koulutusosiossa avataan alkutuotannon käsitettä, työtehtäviä sekä tutustutaan alkutuotantoon kestävyyden näkökulmasta.

Koulutusosiossa käsitellään maataloutta Suomessa sekä sitä, millaista elämä ja työnteko maatilalla on 2020-luvulla.

Saat vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: mitä tarkoittaa kestävä toiminta alkutuotannossa ja millaisia ilmastotoimenpiteitä maatiloilla tehdään? Mitä merkitsee ruokaturva ja miten huolehditaan eläinten hyvinvoinnista? Mitkä ovat kotimaisen ruoantuotannon ominaispiirteitä kansainvälisessä vertailussa? Entä millaista mahtaa olla tulevaisuuden ruoantuotanto?

Tiedollisen osaamisen lisäksi koulutus tarjoaa kasvattajalle mm. ideoita, miten tutustuttaa oppilaat alkutuotantoon ja erilaisiin maatilan töihin.

KOULUTUS KOOSTUU:

 • Teams-luento 4.4. klo 17 (luento myös tallennetaan ja se löytyy myöhemmin oppimisalustalta).
   • Hirvilammen luomutilan maatalousyrittäjä, agrologi Susanna Valtonen kertoo siitä, millaista työ maatilalla eri vuodenaikoina on, ja kuinka esimerkiksi huolehditaan eläinten hyvinvoinnista. Lisäksi hän avaa maatalouden ja alkutuotannon merkitystä alueellisen elinvoimaisuuden ja työllistävyyden näkökulmista.
   • Maa- ja metsätalousyrittäjä, ammatillinen opettaja, MMM Kati Partanen avaa suomalaisen ruoantuotannon erityispiirteitä sekä maataloustuotannon kansainvälistä toimintaympäristöä ja työn kansainvälistä luonnetta. Luennolla käsitellään myös globaaliin ja kotimaiseen ruokaturvaan liittyviä teemoja, sekä kuullaan ajatuksia ja skenaarioita tulevaisuuden ruoantuotannosta.
 • Maalaisjärki -tubettaja Anna Länsisalmi-Keisala kertoo maidontuottajan arjesta my day -videolla.
 • Tehtäviä liittyen annettuun digitaaliseen materiaaliin.
 • Tutustumista ruokakasvatuksen menetelmiin ja -materiaaleihin sekä vinkkejä kuinka voit järjestää vierailun maatilalle.
 • Keskustelua sekä ajatusten ja vinkkien vaihtoa kollegoiden kanssa.

Ilmoittaudu koulutukseen tästä. Voit samalla ilmoittautua myös muihin koulutusosioihin.

Koulutuksen suoritusajankohta on 1. - 30.4.2022.