Kestävä arki

Käytä kotitalousopetuksen apuna kestävän kehityksen testiä ja kiitoslistaa!

Kestävä arki - keinoja keittiöön

Ruokatieto, kestävä arki

Päivittäisillä valinnoilla vaikutamme yhteisen ympäristömme hyvinvointiin.

Pohdittavaksi:

  • Miten kestävä kehitys huomioidaan niin keittiössä, kodinhoidossa kuin ruokaan liityvissä valinnoissa?
  • Millaisessa maailmassa elämme tulevaisuudessa?
  • Miltä elinympäristömme näyttää?
  • Tuttuja kysymyksiä, mutta miten kasvatamme nuorista kestävään kehitykseen sitoutuneita kansalaisia?

Tekojen ei tarvitse olla suuria, sillä pienistä teoista tulee huomaamatta totuttuja tapoja. Sammutetaan turhat valot, annostellaan pesuaine oikein tai ostetaan lähellä tuotettua ruokaa.

Vertaaminen omiin arkikäytäntöihin voi paljastaa, että itse voi tosiaan vaikuttaa niin omaan kuin muidenkin tulevaisuuteen. 

Testi ja kiitoslista

Hyödynnä kotitalousopetuksessa kestävän kehityksen testiä ja kiitoslistaa.

Testaa kestääkö

Tämän testin voi suorittaa alkukartoituksena ennen kuin käsitellään kestävää kehitystä. Testi on hyvä tehdä uudelleen jonkin ajan kuluttua tai kun kyseinen opetuskokonaisuus on saatu päätökseen.
Testi koostuu kolmesta osasta:

  • varsinaisesta testistä
  • oikeista vastauksista sekä
  • opettajan ohjeistuksesta kunkin kysymyksen kohdalla.

Löydät testin, oikeat vastaukset sekä opettajan ohjeistuksen sivun alta liitetiedostot -linkkilistasta! 

Kiitoslista kestävästä kehityksestä

Kiitoslista toimii muistilistana erilaisista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista. Kiitoslista käy opettajan arvioinnin apuvälineenä, muistuttaa pienistäkin asioista ja teoista sekä toimii ideoinnin ja suunnittelun apuna.

Kiitos, kun oppilas

  • huomioi vuodenajat, sesongit, kotimaisuuden ja luomun ateriasuunnittelussa
  • kuorii juurekset ohuelti
  • osaa valita oikean kokoisen ruuanvalmistusastian liedelle
  • muistaa laittaa kattilan päälle kannen
  • ei kiehuta ruokaa tarpeettomasti liian kuumalla
  • muistaa hyödyntää uunin ja lieden jälkilämmön
  • puhdistaa lieden ja uunin heti likaantumisen jälkeen
  • päältä löytyy ruuanvalmistuksen yhteydessä essu
  • esipesee likaiset astiat ennen konepesua
  • osaa valita sopivan pyykinpesuaineen kullekin pyykille
  • annostelee pesuaineen oikein käsi- ja konepesuun
  • pesee täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä
  • vie likaantuneet tekstiilit pyytämättä pyykkiin
  • harrastaa ylläpitosiivousta
  • suhtautuu mainontaan kriittisesti
  • lukee omatoimisesti pakkausmerkintöjä
  • arvioi tuotteiden ja palveluiden hinta/laatu-suhdetta
  • vertailee/harkitsee vaihtoehtoisia tapoja, tuotteita tai palveluita
  • välttää paperisten käsipyyhkeiden käyttöä
  • kierrättää
  • käyttää maltilla vettä eli vettä ei juoksuteta turhaan
  • ei kohtele muiden omaisuutta "kertakäyttökamana"
  • jäähdyttää ja pakkaa ruuat ennen jääkaappisäilytystä tai pakastamista
  • tarkistaa tuotteiden päiväykset ja huolehtii, että varastokierto toimii
  • säästää siistit käytetyt leivinpaperit/foliot seuraavaan kertaan
  • ymmärtää, mitkä keittiön pienkoneet ovat tarpeellisia, mitkä eivät
  • katkaisee käyttämättömistä sähkölaitteista virran
  • ei polta valoja turhaan
  • ei availle kylmälaitteiden ovia turhaan vaan suunnittelee "täsmäiskut"
  • ideoi itse jotain uutta esim. kierrätykseen liittyvää. Idea ei välttämättä ole toimiva, mutta se kertoo sen, että oppilas on sisäistänyt ajatuksen ja ymmärtää asioita jo laajemmasta näkökulmasta käsin.

Kiitoslistan avulla on lisäksi helppo antaa positiivista palautetta oppilaalle.

Vieraile virtuaalikeittiössä

Nuorten sivuilla voit klikkailla keittiön kaapeista ja laitteista vinkkejä kestävään arkeen sekä tehdä testin.

Ruokatieto_Marko Myllyaho_perusopetus