Lapsen päivän ateriat

Lapsen päivään kuuluu kolme ateriaa ja 2-3 välipalaa: aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

Lapsiperheille on tehty ruokasuositukset, joista löytyy vinkit eri-ikäisten lasten sekä raskaus- ja imetysajan ruokailuun. Syödään yhdessä –suosituksista löytyy neuvoja tilanteisiin, joissa ruokailua rajoittaa esimerkiksi allergia. Vinkkejä välipalojen valitsemiseen löytyy täältä.

AAMUPALA

Monipuoliseen aamupalaan sisältyy

1. Täysjyväviljavalmisteita kuten kaura-, ruis-, ohra- tai moniviljapuuroa tai täysjyvä-, ruis-, kaura- tai sekaleipää.

Leivälle voi sipaista margariinia ja päälle voi laittaa lisäksi viipaleen vähärasvaista juustoa tai kananmunaa ja kasviksia. Puuron kaveriksi sopivat erilaiset marjat, hedelmät, siemenet ja pähkinät. Niillä saa vaihtelevuutta makuun ja rakenteeseen.

2. Vähärasvaista maitoa tai muita maitovalmisteita.

Leikki-ikäisen lapsen suositellaan syötävän 4 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 1 viipale juustoa päivässä. Kouluikäisillä lapsilla päivittäinen käyttösuositus on 5-6 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2-3 viipaletta juustoa.

3. Tuoreita marjoja, hedelmiä tai kasviksia.

Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä kuusi kourallista päivässä. Oma koura on hyvä mitta niin aikuiselle kuin lapsellekin, sillä syötävien kasvisten määrä kasvaa kuin itsestään lapsen kasvaessa.

Ruokatieto, Kello 07.30, Heli Pukki

LOUNAS JA PÄIVÄLLINEN

Lautasmalli auttaa syömään oikein. Lapsen pääaterioiden kokoamisessa voidaan hyödyntää aikuisen lautasmallia, mutta ruoka-annoksen määrä lapsella on selvästi pienempi.

Lapsen lautasmallissa vajaa puolet lautasesta täytetään värikkäillä kasviksilla. Vajaalle neljännekselle lautasesta asetellaan perunaa, riisiä tai pastaa. Vajaa neljännes lautasesta jää kala-, liha- tai munaruoalle.

Ruokajuomaksi valitaan vähärasvaista maitoa tai piimää, suolatonta kivennäisvettä tai vettä. Täysjyväleipä täydentää aterian.

Ksylitolipurukumin tai -pastillin syöminen ruokailun jälkeen vähentää hampaiden reikiintymistä. Niitä tulee pureskella tai imeskellä ainakin viisi minuuttia, jotta ne tehoaisivat bakteereihin.

Ruokatieto, Kello 11.30, Heli Pukki

VÄLIPALAT

Välipalalla lounaan ja päivällisen välissä on suuri merkitys päivittäisessä ruokarytmityksessä. Siitä saa lisäenergiaa iltapäivän touhuihin.

Välipala on usein yksinkertainen, nopea ja helppo laittaa. Välipaloille sopivat hyvin erilaiset maitotuotteet, puurot ja pirtelöt, hedelmät, marjat ja vihannekset sekä voileivät. Vaihtelevien, maukkaiden ja ravitsevien välipalojen syöminen auttaa välttämään epäterveellisten ruokien napostelua ja turvaa tasaisen energiansaannin koko päivän ajaksi. 

Ruokatieto, Kello 15.00, Heli Pukki

 

Ruokatieto, Varhaiskasvatus