vuosi | mitä tapahtui? |
---|---|
1756 | Ensimmäinen sokeritehdas |
1810 | Juomateollisuus |
1850 | Kauppamyllyt ja liha-alan yritykset |
1880 | Makeisteollisuus, leipomot ja meijerit |
1920 | Useimmat tuotannon alat jo perustettuina |
1930 | Osuustoiminnalliset teollisuusyritykset |
1940 | Pula-aika |
1950 | Raaka-aineiden tuonti, kahvinpaahtimot |
1960 | Tuotannon kasvu ja tekninen kehitys |
1970 | Joukkoruokailu Valmisruokateollisuus Jalostusasteen kasvu Tuotannon ja pakkausten modernisointi Merkkituotteet ja mainonta Elintarvikevienti Neuvostoliittoon |
1980 | Atk-ohjatut prosessit Toimialarationalisointi Kansainvälistyminen Yritysfuusiot |
1990 | Yhdentyvään Eurooppaan |
1995 | EU:n jäseneksi Terveysvaikutteiset elintarvikkeet T&K -panostus (tutkimus- ja kehittämistoiminta) |
2000 | Kansallinen elintarviketalouden laatustrategia Laajentuminen naapurimaihin |
2003 | Suomeen tulee ulkomainen kauppaketju, mikä aiheuttaa hintakilpailua |
2008 | Ruuan hinta nousee maailmalla, mikä vaikuttaa myös Suomeen |
Suurimpia elintarvikeyrityksiä ovat:
Elintarviketeollisuus haluaa tarjota ensiluokkaisia, kuluttajien tarpeisiin kehitettyjä elintarvikkeita. Siksi teollisuus ei voi tinkiä laadusta missään toimintansa vaiheessa. Laatu on sitä, että elintarvike pystyy täyttämään sille asetetut odotukset. Laatuvaatimuksia asettavat myös viranomaiset. Elintarviketeollisuus puolestaan asettaa raaka-aineiden toimittajien lisäksi itse laatuvaatimuksia valmistamilleen tuotteille, omalle toiminnalleen ja työntekijöilleen.