Elintarviketeollisuus Suomessa

Suomen elintarviketeollisuus on neljänneksi suurin teollisuudenala metalli-, metsä- ja kemianteollisuuden jälkeen. Elintarviketeollisuus työllistää noin 33 000 henkilöä ja toimipaikkoja on noin 2000. Teollisuudessa käytetyistä raaka-aineista 85 prosenttia on kotimaisia.

Elintarviketeollisuus

  • kehittää ja valmistaa ruokaa kuluttajille
  • jalostaa kotimaisia maataloustuotteita ja tuontiraaka-aineita
  • harjoittaa elintarvikkeiden vientiä ja tuontia
  • vaalii ruokakulttuuria
  • työllistää elintarvikkeiden valmistuksessa, alkutuotannossa, jakelussa ja kaupassa sekä välillisesti pakkaus- ja koneteollisuuden, viestinnän ja julkisen hallinnon palveluksessa
  • vahvuutena asiakkaiden tarpeiden tuntemus, luotettavuus, osaaminen, korkeatasoinen teknologia ja pitkät perinteet
  • tavoitteena huolehtia ruuan laadusta kaikkina aikoina
Elintarviketeollisuuden kehittyminen Suomessa
vuosi mitä tapahtui?
1756 Ensimmäinen sokeritehdas
1810 Juomateollisuus
1850 Kauppamyllyt ja liha-alan yritykset
1880 Makeisteollisuus, leipomot ja meijerit
1920 Useimmat tuotannon alat jo perustettuina
1930 Osuustoiminnalliset teollisuusyritykset
1940 Pula-aika
1950 Raaka-aineiden tuonti, kahvinpaahtimot
1960 Tuotannon kasvu ja tekninen kehitys
1970 Joukkoruokailu
Valmisruokateollisuus
Jalostusasteen kasvu
Tuotannon ja pakkausten modernisointi
Merkkituotteet ja mainonta
Elintarvikevienti Neuvostoliittoon
1980 Atk-ohjatut prosessit
Toimialarationalisointi
Kansainvälistyminen
Yritysfuusiot
1990 Yhdentyvään Eurooppaan
1995 EU:n jäseneksi
Terveysvaikutteiset elintarvikkeet
T&K -panostus (tutkimus- ja kehittämistoiminta)
2000 Kansallinen elintarviketalouden laatustrategia
Laajentuminen naapurimaihin
2003 Suomeen tulee ulkomainen kauppaketju, mikä aiheuttaa hintakilpailua
2008 Ruuan hinta nousee maailmalla, mikä vaikuttaa myös Suomeen

Suurimmat yritykset

Suurimpia yrityksiä ovat:

  • Valio Oy (maidonjalostus)
  • Lännen Tehtaat Oyj (kasvispakasteet, kasviöljyt, kalanjalostus, viljakauppa)
  • Raisio Oyj (öljyt, rasvat, myllytuottaat, rehut)
  • HK Ruokatalo Oy (lihanjalostus)
  • Atria Oyj (lihanjalostus)
  • Fazer-konserni (leipomotuotteet, makeiset, suklaa)
  • Vaasan Oy (leipomotuotteet)
  • Oy Hartwall Ab (mallas- ja virvoitusjuomat)
  • Saarioinen Oy (lihanjalostus, valmisruoka, säilykkeet)
  • Oy Gustav Paulig Ab (kahvi, mausteet)
  • Oy Sinebrychoff Ab (mallas- ja virvoitusjuomat)

Kuluttajien luottamus elintarvikkeisiin tärkeää

Elintarviketeollisuus haluaa tarjota ensiluokkaisia, kuluttajien tarpeisiin kehitettyjä elintarvikkeita. Siksi teollisuus ei voi tinkiä laadusta missään toimintansa vaiheessa. Laatu on sitä, että elintarvike pystyy täyttämään sille asetetut odotukset. Laatuvaatimuksia asettavat myös viranomaiset. Elintarviketeollisuus puolestaan asettaa raaka-aineiden toimittajien lisäksi itse laatuvaatimuksia valmistamilleen tuotteille, omalle toiminnalleen ja työntekijöilleen.