Marja- ja hedelmätuotteet

Marjoista ja hedelmistä valmistetaan elintarviketeollisuudessa monenlaisia tuotteita. Tutuimpia ovat erilaiset pakasteet, mehut, hillot ja kiisselit.

Raaka-aineina käytetään niin kotimaisia kuin ulkomaisia marjoja ja hedelmiä. Kotimaisista marjoista käytetyimmät ovat metsämarjat, mansikka ja herukat.

Kaikkien tehtaaseen saapuvien marjojen ja hedelmien laatu tarkastetaan valmistusprosessin alussa. Vain ensiluokkaiset raaka-aineet käytetään hyväksi, sillä näin taataan valmiin tuotteen hyvä maku, ulkonäkö ja säilyvyys.

Marjapakasteet

Tarkastuksen jälkeen esimerkiksi mansikat perataan eli marjojen joukosta poistetaan mahdolliset roskat, lehdet ym. epäpuhtaudet. Sen jälkeen marjat jäähdytetään -8 asteeseen ja siirretään pakastimeen -40 asteeseen. Herukat ja metsämarjat perataan vasta pakastamisen jälkeen. Tämän vaiheen jälkeen tehdään marjasekoitukset ja pakataan marjat myyntiä varten.

Hillot ja marmeladit

Hillojen ja marmeladien valmistus jatkuu raaka-aineiden tarkastuksen jälkeen punnituksena, jonka jälkeen marjat siirretään kattilaan keittämistä varten. Keittämisen aikana kattilaan lisätään sokeria ja mm. säilyvyyden kannalta tärkeitä lisäaineita. Valmis seos jäähdytetään ja pakataan. Tämän jälkeen tuote on valmis varastoitavaksi.

Kuivatut marjat ja hedelmät

Suomessa kuivataan marjoja ja hedelmiä vielä suhteellisen vähän. Kuivaus tapahtuu koneellisesti, sillä ilmastollisista syistä johtuen auringossa kuivaaminen ei ole mahdollista. Kuivaaminen tapahtuu ns. kuivurissa. Kuivaamisen yhteydessä kuivurissa kierrätetään joko lämmintä tai kylmää ilmaa. Kuivatut tuotteet menettävät kuivauksen yhteydessä kaiken tuotteessa olevan nesteen ja niiden koko sekä paino pienenevät huomattavasti. Kuivatut tuotteet pakataan myyntipusseihin.

Keitot, kiisselit ja jälkiruokajauheet

Keittoja ja kiisseleitä valmistettaessa marjat ja hedelmät soseutetaan ja soseen joukkoon lisätään vesi sekä muut valmistus- ja lisäaineet. Tämän jälkeen valmis elintarvike pakataan.

Jälkiruokajauheita valmistettaessa marjat ja hedelmät kuivataan ja jauhetaan jauheeksi. Jälkiruokajauheet sekoitetaan jauhamisen jälkeen sekä lisätään tarvittavat lisäaineet, jonka jälkeen tuotteet ovat valmiit pakattaviksi.

Mehut

Mehujen valmistuksessa hedelmät ja marjat tulevat tehtaalle jo valmiina tiivisteinä. Tiiviste punnitaan ja joukkoon lisätään vettä sekä sokeria ja tarvittavat lisäaineet. Seos sekoitetaan, pastöroidaan ja jäähdytetään. Jäähdyttämisen jälkeen mehutiivisteet pakataan pulloihin ja täysmehut kartonkipakkauksiin.