Perunajalosteet

Perunajalosteita valmistetaan koti- ja suurtalouskäyttöä varten. Tavalliselle kuluttajalle tutuimmat perunajalosteet ovat erilaiset perunalastut, pakasteperunat ja perunajauho. Suurtalouksissa taas esimerkiksi tyhjiöpakatut perunat helpottavat ruuanvalmistusta huomattavasti.

Perunalastut ja snacksit

Peruna, maissi, vehnä tai riisi yhdessä kasvisöljyn kanssa ovat useimpien välipalasnacksien raaka-aineena. Tuoreita perunoita käytetään perunalastujen raaka-aineena. Yhden perunalastukilon valmistamiseen tarvitaan 4 kiloa perunoita.

Perunalastujen valmistus etenee perunoiden pesemisen, kuorimisen ja paloittelun jälkeen keittämisvaiheeseen, jolloin perunat kypsyvät. Kypsät perunalastut maustetaan erilaisilla mausteseoksilla ja tämän jälkeen lastut ovat valmiita pakattaviksi.

Valo ja kosteus ovat perunalastuille haitallisia. Sen takia tuotteiden pakkauksissa on metallinen kalvo, joka estää valon ja kosteuden pääsyn pakkaukseen.

Pakasteperunat

Pakasteperunajalosteisiin kuuluvat mm. lohko-, ranskanperuna- ja tikkuperunatuotteet. Yhden ranskanperunakilon valmistamiseen käytetään
2,5 - 3 kiloa tuoretta perunaa.

Pakasteperunoiden valmistaminen etenee hyvin pitkälle samalla tavalla kuin perunalastujenkin: perunat pestään, kuoritaan, lajitellaan ja leikataan lopuksi haluttuun muotoon. Tämän jälkeen tuotteet pakataan. Koko valmistusprosessin ajan tarkkaillaan tuotteiden laatua eli mm. värivirheelliset tai väärän malliset perunat poistetaan joukosta.

Perunatärkkelys eli perunajauho

Perunajauhoa käytetään niin ruuanvalmistuksessa kuin leivonnassa. Kotoisen kulutuksen lisäksi perunatärkkelystä käytetään merkittävästi mm. paperin valmistuksessa.

Peruna on Suomen oloissa hyvä tärkkelyksen tuottaja, ja sen viljely sopii olosuhteisiimme. Peruna sisältää karkeasti ottaen kolmea eri ainetta: tärkkelystä (10 - 25 %), kuitua (2 - 3 %) ja solunestettä (72 - 87 %). Tärkkelyksen erotus perunasta on melko yksinkertainen menetelmä ja koko perunatärkkelyksen tuotanto perustuukin näiden kolmen jakeen erottamiseen koneellisesti toisistaan.

Ruokatieto, peruna

Kuivaperunat

Kuivaperunatuotteissa perunoissa oleva vesi on haihdutettu pois. Näin peruna on tiivistetty vähän tilaa vievään ja hyvin säilyvään muotoon. Esim. 10 kilon säkki kuivaperunaa vastaa 70 kiloa tuoretta perunaa. Valmistuksen aikana perunoista saadaan joko jauhetta, hiutaleita tai rakeita.

Kuivaperunatuotteet ovat perunasoseiden ja soselaatikoiden nopeita ja käteviä valmistusaineita.

Tyhjiöpakatut perunat

Tyhjiöpakatut perunat ovat autoklavoituja eli painekeittimessä kypsennettyjä tuotteita, jotka on pakattu kypsennyksen jälkeen pakkauksiin, joista ilma on poistettu. Niiden säilyvyys on valmistusmenetelmän ansiosta pitkä, 6 kuukautta. Perunat ovat esikypsennyksen ansiosta nopeat valmistaa.