Sokeri

Sokeri on peräisin sokerijuurikkaasta, ruokosokerista, ksylitolista tai tärkkelyspitoisista kasveista, kuten ohrasta.

Sokerijuurikkaasta saatava sokeri

Sokeri erotetaan sokerijuurikkaasta uuttamalla juurikassolun sisältämä sokerimehu kuumaan veteen. Tehokasta uuttamista varten juurikas leikataan leikkeeksi. Uutosta saatu sokeripitoinen raakamehu puhdistetaan kalkkimaitosaostuksella. Näin saatu laimea sokeriliuos, ohutmehu, haihdutetaan väkeväksi sokeriliuokseksi eli paksumehuksi. Paksumehu kiteytetään, lingotaan ja kuivataan kidesokeriksi.

1. Pesu

Ruokatieto, sokerin pesu

Aluksi juurikkaiden joukosta poistetaan roskat ja kivet, jonka jälkeen juurikkaat pestään puhtaaksi pesurissa.

2. Leikkaus

Ruokatieto, sokerin leikkaus

Pesun jälkeen juurikkaat leikataan leikkeeksi erityisessä leikkurissa.

3. Uutto

Ruokatieto, sokerin uitto

Leikkeestä erotetaan juurikassokeri veteen liukenevana aineosana erityisessä uuttolaitteessa. Mahdollisimman täydellisen kiteytymisen aikaansaamiseksi näin saadun sokerimehun epäpuhtaudet poistetaan suodattamalla.

4. Haihdutus ja kuivaus

Ruokatieto, sokerin kuivaus

Puhdas sokeriliuos haihdutetaan kuiva-ainepitoisuuteen 60 - 65 prosenttia. Jatkettaessa haihduttamista alennetussa paineessa sokeri kiteytyy. Lopuksi valkoinen kidesokeri kuivataan lämpimällä ilmalla.

Ksylitoli

Ksylitolia esiintyy luonnossa pieniä määriä useissa kasvikunnan tuotteissa mm. rusinoissa, mansikoissa, vadelmissa, lehtisalaatissa, sipulissa ja porkkanoissa. Teollisesti ksylitolia valmistetaan koivuhakkeen sisältämästä ksylaanista. Teollisesti valmistettu ksylitoli on kemiallisesti täysin samanlainen kuin luonnossa esiintyvä.

Jauhettua ksylitolia käytetään erityisesti purukumeihin ja tabletteihin.

Kiteistä ksylitolia käytetään tuotteissa, joissa ksylitoli on liuenneessa muodossa (hammastahna, yskänlääke, pastillit ym.). Silloin kiteet liuotetaan tuotteen valmistuksen yhteydessä.

Ksylitolin hampaita suojaava vaikutus toimii parhaiten, kun ksylitoli viipyy pitkään suussa. Siksi se sopii erityisen hyvin imeskeltäviin ja pureskeltaviin tuotteisiin. Ksylitolia sisältävien tuotteiden hammasystävällisyys kuitenkin edellyttää, ettei tuote sisällä sokereita eikä tärkkelystä.

Nestesokerit

Nestesokerit ovat sakkaroosi- tai tärkkelyspohjaisten sokerien käyttövalmiita vesiliuoksia, jotka helpottavat sokerin käsittelyä elintarvikkeiden valmistuksessa.

Tärkeimmät nestesokerien käyttökohteet ovat virvoitusjuomat, mehut ja alkoholijuomat, hillot, jäätelöt, hiivaleivonnaiset ja makeiset.

Nestesokereille on luonteenomaista kirkkaus ja värittömyys tai hyvin alhainen väri sekä korkea puhtausaste.

Sakkaroosipohjaiset nestesokerit valmistetaan juurikas- tai ruokosokerista. Kiteinen sokeri liuotetaan ja liuos steriloidaan kuumentamalla. Kirkkaus ja roskattomuus varmistetaan suodattamalla. Kirkas liuos vakioidaan haluttuun kuiva-ainepitoisuuteen ja steriloidaan ennen toimitusta asiakkaalle.

Tärkkelysnestesokerien raaka-aineena on ohratärkkelys. Tärkkelyssokerit koostuvat pääasiassa glukoosista ja fruktoosista.