Valmisruokaa raaka-aineesta kuluttajan pöytään

Sopimustuotanto kattaa suurimman osan Suomen maataloustuotannosta. Jotta tehdas voi olla varma raaka-aineen saannistaan, se tekee viljelijöiden kanssa sopimuksia tiettyjen kasvien viljelemisestä tai eläinten kasvattamisesta. Sopimuksiin on sisällytetty laatutavoitteita, ja hyvästä laadusta maksetaan tuottajille parempi hinta.

Tehtaat voivat ostaa tarvitsemiaan raaka-aineita myös keskusliikkeiltä, jotka ovat ostaneet ne edelleen viljelijöiltä. Kotimaisten raaka-aineiden lisäksi elintarviketehtaat käyttävät myös ulkomailta tuotuja. 

Ruuan valvonta ja tuotekehitys

Raaka-aineiden laadunvalvonta on huolellista ja tärkeää, koska valmistettavien tuotteiden laatu riippuu merkittävästi käytettyjen raaka-aineiden laadusta. Viranomaiset valvovat ruokien valmistusta. Kuntien elintarvike- ja terveystarkastajat käyvät säännöllisesti tarkkailemassa tehtailla omavalvontasuunnitelmien toteuttamista, valmistustilojen ja tuotteiden hygieenistä laatua sekä valmistus- ja lisäaineiden käyttöä.

Tehtaassa ruuille tehdään myös valmisruokien viimeisen käyttöpäivän määrittämiseksi säilyvyyskokeita. Kokeiden tuloksena tiedetään, kuinka kauan ruoka säilyy hyvänä, kun sitä on säilytetty oikein kuljetuksen ja myynnin aikana. Pakkauksessa ilmoitetun viimeisen käyttöpäivän jälkeen ruuan kaupan myyminen ei ole sallittua.

Elintarvikkeita jalostavat yritykset tekevät koko ajan tuotekehitystyötä. Markkinoilla olevien tuotteiden ominaisuuksia ja laatua voidaan useinkin parantaa. Jatkuva kilpailu sekä kuluttajien toiveet ja odotukset vaativat myös, että uusia tuotteita ideoidaan koko ajan.

Kuljetus kauppoihin

Valmistuksen jälkeen tuotteet jäähdytetään joko valmiiksi pakattuina tai pakkaamattomina. Eräät tuotteet, esimerkiksi leivät kuljetetaan kauppoihin usein lämpiminä.

Valmistuotteita ei varastoida pitkiä aikoja tehtaalla, vaan tuotteet kuljetetaan mahdollisimman nopeasti kauppojen jakelukeskuksiin ja sieltä edelleen vähittäiskauppoihin kuluttajien saataville. Kuljetus voi tapahtua myös suoraan tehtaalta vähittäismyymälöihin.

Valmistuotteet voivat olla myös ns. vientituotteita, jolloin ne myydään suoraan ulkomaille.