Luonnonmukainen elintarvike

Luomuelintarvikkeiden maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 prosenttia on luonnonmukaisesti tuotettuja.

EU:n luomuasetuksen mukaan sanoja luomu, luonnonmukaisesti tuotettu tai muita tähän viittaavia ilmaisuja kuten bio, eko, ekologinen, biologinen saa käyttää tuotteen nimessä vain, jos 95 prosentin kriteeri täyttyy. 

Tuotteessa saa käyttää enintään 5 prosenttia tavanomaisesti tuotettuja raaka-aineita, joita ei ole saatavana luomuna. Nämä tavanomaisena sallitut raaka-aineet on lueteltu EU:n luomuasetuksen liitteessä.

Lähes kaikkia maatalousperäisiä raaka-aineita on saatavilla luomuna, joten listalla oli vuoden 2009 alussa enää kymmenkunta tuotetta, esimerkiksi rosepippuri tai piparjuuren siemenet. Näidenkin käytön edellytyksenä on eräkohtainen todistus siitä, että mausteeksi tarkoitettuja raaka-aineita ei ole säteilytetty.

Luomutuotteessa on väri ja maku jo luonnostaan

Luomutuotteeseen ei saa käyttää keinotekoisia väri-, aromi- tai makeutusaineita. Jalostukseen valittavat raaka-aineet säilyttävät halutut ominaisuudet valmiiseen tuotteeseen asti. Näin esimerkiksi mansikkamarmeladin valmistaja valitsee mansikkalajikkeen tai lajikkeiden seoksen, jossa väri- ja aromi tulevat parhaiten esille valmiissa tuotteessa.

Sallittujen lisäaineiden käyttö on tarkkaan rajattu. Sallituista lisäaineista suurin osa on luonnosta löytyviä, kuten sitruuna- tai maitohappo.

Ruokatieto, luomu

Taulukkoon on koottu luomu- ja tavanomaisen elintarvikkeen jalostukseen liittyviä eroja.

Miten vähemmällä lisäainemäärällä pärjätään?

Lisäaineet voidaan korvata joko luonnollisilla raaka-aineilla tai muuttamalla valmistusprosessia. Esimerkiksi jogurtin rakenne on helppo saavuttaa liivatteella, mutta sitä luomujogurtissa ei käytetä. Luomujogurtissa rakenne haetaan tarkalla hapatuksella ja luomumaitojauheella valmistusprosessin aikana.

Tuotteiden säilyvyys varmistetaan valitsemalla ensiluokkaiset raaka-aineet ja noudattamalla tarkkaa hygieniatasoa valmistuksen eri vaiheissa. Suola, sokeri tai vaikka sitruunahappo ovat myös aineita, joilla tuotteen säilyvyyteen voidaan vaikuttaa.

Luomutuote käy läpi myös tavanomaisen elintarvikevalvonnan testit ennen markkinoille tuloa. Näin varmistetaan, että tarjolla on vain turvallisia tuotteita. Säilyvyydestä tai tuotteen käytöstä on tuotteissa tarkempaa tietoa. Noudata valmistajan ohjeita esimerkiksi avatun tuotteen säilyttämisestä.

Ruokatieto, luomu

Luomuleivän valmistamiseen tarvitaan hiivalle gmo-vapaustodistus. Geenimanipuloituja ainesosia ei saa käyttää missään vaiheessa luomutuotteissa.