Erilaiset kaupat

Kauppoja on monenlaisia. Niiden koko, myytävät tuotteet sekä toiminta ja tehtävät vaihtelevat.

Vähittäismyymälä

Kauppaa, jossa käymme ostoksilla, kutsutaan vähittäismyymäläksi. Nimitys johtuu siitä, että siellä myydään tuotteita vähittäin eli pienissä erissä tavallisille kotitalouksille. Vähittäismyymälöitäkin on erilaisia, joiden nimitys vaihtelee koon ja myynnissä olevien tuotteiden määrän mukaan.

Nimi Myymälän koko Muuta
Pienmyymälät alle 80 m²  
Valintamyymälät 80-399 m²  
Supermarketit 400-1000 m² tai yli päivittäistavaroiden osuus myynnistä yli 2/3
Tavaratalot yli 1000 m² päivittäistavaroiden osuus myynnistä alle 2/3
Hypermarketit yli 2500 m²  

Lähde: A.C. Nielsen Finland Oy, Myymälärekisteri 1996

Muita elintarvikemyymälöitä ovat joidenkin tuotteiden erikoismyymälät, kauppahallien myymälät ja pääosin maatilan tuotteita myyvät suoramyyntipaikat. Elintarvikkeita myydään myös kioskeissa ja huoltoasemilla.

Myymälöiden lisäksi elintarvikkeita myydään myös ulkona toreilla. Vihannekset, marjat, perunat ja kala ovat yleisimpiä torilla myytäviä tuotteita.

Myymäläketju

Yksittäinen elintarvikemyymälä kuuluu usein myymäläketjuun, jossa on kymmeniä, jopa satoja samannäköisiä, -kokoisia ja -nimisiä myymälöitä.

Ketjumainen vähittäiskauppa tarkoittaa sitä, että ketjun keskusyksikkö tekee päätöksiä kaikkien ketjuun kuuluvien myymälöiden asioista. Näitä ovat muun muassa valikoimat, eli mitä myymälöiden hyllyissä on, ja jopa tuotteiden paikat myymälässä. Esimerkiksi koko ketjun juustovalikoima saattaa olla vain yhden henkilön päätettävissä. Tämän vuoksi ketjuun kuuluvat myymälät myös näyttävät samanlaisilta.

Jokainen ketjuun kuuluva myymälä tilaa tarpeellisen määrän ketjun valikoimiin kuuluvia tuotteita. Jos myymälä toimii itsenäisesti kuulumatta mihinkään ketjuun, sen omistaja suunnittelee valikoimat ja ostaa tuotteet joko suoraan valmistajilta tai tukkuliikkeistä.

Vähittäiskaupparyhmät

Suomen suurimmat kaupparyhmät ovat K-kaupat, S-kaupat ja Tradeka. Muita kaupparyhmiä ovat muun muassa Spar ja Stockmann. Suurimmilla kaupparyhmillä on kullakin useita erilaisia myymäläketjuja.

Hankintayhtiö

Suurimmilla kaupparyhmillä on oma hankintayhtiönsä, josta vähittäiskauppa yleensä tilaa tuotteet. Hankintayhtiö osaa varautua myymälöiden tarpeisiin etukäteen, koska se on tehnyt yhteistyötä kaupan ryhmittymän ja ketjun keskusyksikön kanssa valikoimien suunnittelussa. Hankintayhtiöillä on omat jakelukeskuksensa, joista tavara kuljetetaan vähittäismyymälöihin.

Tukkuliike

On olemassa myös itsenäisiä tukkuliikkeitä, niin sanottuja noutotukkuja, jotka ovat usein kuin valtavia varastomyymälöitä kassalinjoineen. Niissä käydään ostoksilla kuten vähittäismyymälöissä, mutta siellä saa ostaa vain erityisellä luvalla. Tällaisen luvan voivat saada yritykset ja yksityiset henkilöt, joilla itsellään on oma yritys, esimerkiksi vähittäiskauppa, ravintola, kahvila tai kioski.