Mistä tuotteet löytyvät - kaupan pohjakartta

Kaupassa on paljon tuotteita, jotka kauppias pyrkii sijoittamaan siten, että ostaminen olisi asiakkaille helppoa. Vaikka myymälän koko ja muoto vaikuttaa siihen, miten tavarat sijoitetaan, on tiettyjä periaatteita, joita pyritään noudattamaan kaikissa myymälöissä.

Ruokatieto, kaupan pohjakartta

Kärryt mukaan

Astuessaan myymälään sisään asiakas kohtaa ensimmäisenä ostoskärryt tai -korin. Ne otetaan mukaan ja lähdetään kulkemaan eteenpäin myymälässä.

Hevi-tuotteet

Tuoretuotteita kutsutaan usein hevi-tuotteiksi. Hevi on lyhenne tärkeimmistä tuoretuoteryhmistä, eli hedelmistä ja vihanneksista. Hevi-tuotteet  on sijoitettu yleensä myymälän kierron alkuosaan. Kauppias haluaa antaa asiakkaalle tuoreen, värikkään ja raikkaan kuvan - eli sisääntulon näyttävyyden vuoksi hevi-tuotteet sijoitetaan heti kierron alkuun.

Leipä

Leivistä ja leivonnaisista tuleva tuoksu pian kaupan puolelle tultua herättää asiakkaassa mielihyvää. Siksi on tärkeää, että nekin sijoitetaan kierron alkupuolelle.

Palvelutiski

Palvelutiski on usein näkyvissä jo heti sisään tullessa, jotta asiakas löytää nopeasti ja mahdollisimman helposti asiantuntevaa palvelua. Palvelutiskillä myydään yleensä leipiä, lihaa ja lihajalosteita, kalaa ja kalajalosteita sekä valmiita lounasruokia ja -salaatteja.

Monissa kaupoissa palvelutiskistä on kustannussyistä luovuttu ja tuotteet löytyvät valmiiksi pakattuina kylmäaltaista tai leivonnaiset omilta hyllyiltään.

Maitovalmisteet

Nestemäiset maitovalmisteet, viilit, jogurtit, vanukkaat, tuoremehut ja marjakeitot sekä rasvat on sijoitettu omaksi kokonaisuudeksi niiden säilytyksen kannalta riittävän kylmiin tiloihin.

Maitovalmisteet sijoitetaan yleensä kaupan takaosaan, koska ne ovat tuotteita, joita useimmat asiakkaat hakevat joka tapauksessa. Kaupanhan on tarkoitus myydä asiakkaalle mahdollisimman paljon tuotteitaan, joten kaikki muut tuotteet, mitä on tarjolla kuljettaessa maitotuotehyllystöjen luo ja sieltä kassalle lisäävät asiakkaan houkutusta ostaa myös muita tuotteita.

Toisaalta varastotilat sijaitsevat kaupan takaosassa ja kylmäsäilytystä vaativien maitotuotteiden täyttö myyntihyllyihin on siten kätevintä tehdä suoraan varastotiloista.

Juustot, pakattu liha, einekset ja leikkeleet sijoitetaan omiin viileäaltaisiinsa tai -hyllyköihinsä - nekin lähelle varastotiloja.

Kuivatuotteet, säilykkeet yms.

Suuremmissa kaupoissa korkeat hyllyt, joita kutsutaan hyllylaivoiksi, on sijoitettu tilan keskiosaan niin, että asiakas näkee hyvin hyllylaivojen väliin, mikä helpottaa tuotteiden löytymistä. Hyllylaivoihin sijoitetaan yleensä säilykkeet ja kuivatuotteet yms. Pienemmissä liikkeissä ei ole tilaa varsinaisille hyllylaivoille, mutta vastaavat tuotteet on kuitenkin sijoitettu kauppatilan keskiosaan.

Pakasteet

Pakasteallas on myymälän loppupäässä, jotta asiakkaan ei tarvitse kiirehtiä ostosten tekoa pakastetuotteiden sulamisen pelossa.

Heräteostot

Mahdollisimman lähelle kassoja sekä hyllyjen päihin sijoitetaan heräteostoihin houkuttelevia tuotteita - erityisesti makeisia, jäätelöä, sipsejä, lehtiä tms., joita asiakkaat hetken mielijohteesta useimmiten ostavat.

Opasteet

Pienissä kaupoissa opasteita ei välttämättä ole, mutta suuremmissa elintarvikemyymälöissä asiakkaan liikkumista helpottavat opasteet, jotka on sijoitettu tuoteryhmittäin niin, että asiakas voi nähdä ne jo melko kaukaa ja näin löytää tarvitsemansa tuotteet helposti ja nopeasti.

Kassojen edustalla on riittävästi tilaa jonottaa ilman, että muiden asiakkaiden liikkuminen hankaloituu.

Pullopalautus

Elintarvikeliikkeet ottavat vastaan myös kierrätettäviä pulloja ja purkkeja. Palautuspaikka on kaupassa sijoitettu kohtaan, jossa pullotilan huolto voidaan tehdä kätevästi ja josta palautetut pullot on helppo toimittaa eteenpäin.