Tuotteen reitti kauppaan

Elintarvikekauppa on melkein kaikille meille tuttu paikka, sillä siellä käydään lähes päivittäin hankkimassa monenlaista syötävää. Kaupan tehtävä on toimittaa asiakkaille heidän toivomansa tuotteet. Ilman kauppaa jokainen joutuisi matkustamaan pitkiä matkoja hankkiakseen tuotteet, jotka voi nyt ostaa yhdestä paikasta yhdellä kertaa.

Ruokatieto, kauppa

Tuotteen reitti kauppaan

Jotta haluamasi tuotteet ovat valmiina kaupassa silloin, kun menet niitä ostamaan, ovat kaupan eri yksiköissä toimivat ammattilaiset jo tehneet monia päätöksiä ja toimenpiteitä.

Jakelukeskuksen kautta

Jokainen myymälä tilaa tuotteita kauppaan sen verran, mitä se arvioi asiakkaidensa ostavan. Tuotteet tulevat myymälään eri reittejä pitkin: suurin osa kaikista tuotteista jakelukeskusten kautta ja osa tuoretuotteista suoraan valmistajilta tai tuottajilta.

Teollisuus toimittaa tuotteet jakelukeskukseen, josta ne edelleen kuljetetaan kauppoihin. Jakelukeskukset eivät varastoi tuotteita, vaan tilaavat niitä valmistajilta vain sen verran kuin myymälät tarvitsevat.

Kun tuotteet saapuvat jakelukeskukseen, ne pakataan melkein saman tien myymälöihin lähteviin kuorma-autoihin. Jakelukeskusten kautta myymälöihin tulevat esimerkiksi hedelmät, vihannekset, jauhot, keksit, makeiset, useimmat pakasteet ja säilykkeet.

Kuljetus jakelukeskuksien kautta säästää luontoa

Tuotteiden kokoaminen ensin jakelukeskuksiin ja sieltä vähittäiskauppoihin vähentää tuotteiden kuljetusta. Keräämällä eri valmistajien tuotteet ensin jakelukeskukseen säästetään luontoa: yhteiskuljetusten ansiosta maanteillä ajaa vähemmän rekka-autoja. Myymälöiden takaovella lastejaan purkamassa käyvien rekkojen määrä on pudonnut ainakin puoleen 1990-luvun alun määrästä.

Suoraan teurastamosta, meijeristä, leipomosta, maatilalta ja panimosta

Myymälät tilaavat osan helposti pilaantuvista elintarvikkeista suoraan valmistajilta. Esimerkiksi paikallisesta teurastamosta tuodaan pakkaamaton liha, joka paloitellaan kaupassa ja myydään lihatiskissä, meijeristä tilataan maitotuotteita ja leipomosta leivonnaisia sekä paikallista leipää. Lähiseudun maatiloilta ostetaan myös kotimaisia juureksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Kuitenkin osa maatilojenkin tuotteista kulkee kauppoihin jakelukeskusten kautta. Kauppa huolehtii elintarvikkeiden kuljetuksen aikana laissa määrättyjen lämpötilojen noudattamisesta ja viranomaisten antamista suosituksista.

Myös kaikki virvoitusjuomat ja oluet tilataan myymälöihin suoraan panimoista, joiden omat kuorma-autot kuljettavat juomat myymälöihin.

Ulkomaiset tuotteet jakelukeskuksen kautta

Myös ulkomailta saapuvat tuotteet kuljetetaan satamista jakelukeskuksiin ja sieltä edelleen välittömästi myymälöihin. Ainoastaan joitakin hedelmiä, kuten banaaneja, pidetään kypsyttämössä ennen kauppoihin tapahtuvaa kuljetusta. Banaanit tuodaan ulkomailta raakoina, jotta ne kestäisivät paremmin laivamatkan rasitukset.