Alkuperä

Elintarvikkeen alkuperämaa ilmoitetaan aina, jos merkinnän puuttuminen saattaa johtaa ostajaa harhaan

Seuraavien elintarvikkeiden alkuperämaa on aina ilmoitettava:

  • liha
  • kala
  • kananmuna
  • porkkana
  • omena
  • mansikka
  • mustikka
  • sienet

Jos ulkomaista raaka-ainetta on käytetty Suomessa valmistettuun elintarvikkeeseen, ei valmistusaineiden alkuperää yleensä tarvitse ilmoittaa, esimerkiksi hillot ja lihapyörykät.

Lihan merkinnät

  • Raa'an lihan kohdalla on aina ilmoitettava eläimen kasvatusmaa.
  • Naudanlihassa ilmoitetaan kasvatusmaan lisäksi syntymä-, teurastus- ja valmistusmaa(t).
  • Naudanlihan erätunnuksen perusteella voidaan liha jäljittää tiettyyn tuotantoerään tai jopa yksittäiseen eläimeen saakka.
  • Makkaroista ja muista kypsistä lihavalmisteista tulee ilmetä valmistusmaa, mutta raaka-aineen alkuperän ilmoittaminen ei ole pakollista.

Kalan merkinnät

  • Tuoreesta kalasta on ilmoitettava pyyntiaika ja -paikka.
  • Kaloissa ja kalavalmisteissa on ilmoitettava alkuperämaa tai valmistusmaa.
  • Ulkomaisista kaloista Suomessa valmistetuista tuotteista on ilmoitettava kalojen alkuperämaa.

Kananmunien merkinnät

Jokainen kananmuna leimataan maakoodilla ja numerosarjalla, joka kertoo tuotantotavan ja tuottajan seuraavasti:

Suomen maatunnus = FI
0 = luomutuotanto
1 = ulkokananala (ei Suomessa)
2 = lattiakanala
3 = virikehäkkikanala/pienryhmäkanala

Vuoden 2012 alusta varustelemattomia häkkikanaloita ei enää ole käytössä.

Ruokatieto, kananmunien koodit

Pakkaukseen merkitään laatuluokka, munien määrä ja koko, parasta ennen -päivämäärä, tuotantotapa ja keskipaino.

Kasvisten merkinnät

Kasvisten pakkaukseen on merkittävä pakkaaja, alkuperämaa eli maa, jossa tuote on viljelty, laatuluokka, nettopaino ja tuotteen nimi, jos sisältö ei ole näkyvissä.

Irtomyynnissä olevien kasvisten läheisyydestä on löydyttävä merkinnät alkuperämaasta ja laatuluokasta.

Vapaaehtoiset merkit

Hyvää Suomesta -merkki on ruuan alkuperämerkki
hyvaa_suomesta_-merkki.jpg

Hyvää Suomesta -merkki on vapaaehtoinen ruuan alkuperämerkki, joka kertoo kuluttajalle yhdellä vilkaisulla:

  • elintarvike on valmistettu Suomessa
  • liha (kala, kananmuna, maito) on täysin kotimaista
  • muuten tuotteen raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaista.

Sirkkalehtilippu on kasvisten laatu- ja alkuperämerkki

sirkkalehtilippu.gif

Kotimaisia kasviksia voi merkitä vapaaehtoisella Puhtaasti kotimainen -sirkkalehtilipulla. Merkkiä voi käyttää Suomessa viljellyistä kasviksista ja kasvijalosteista, joiden raaka-aine on täysin kotimaista ja laatu ykkösluokkaa. Laatumerkin käyttäjä sitoutuu noudattamaan hyviä tuotantomenetelmiä.

Avainlippu on suomalaisen työn merkki

avainlippu.jpg

Avainlippu on vapaaehtoinen Suomessa valmistetulle tuotteelle tai palvelulle tarkoitettu alkuperämerkki. Myöntämisperusteita ovat suomalainen valmistus sekä omakustannushinnasta laskettava kotimaisuusaste ja palveluiden kohdalla myös omistajuus ja pääkonttorin sijainti.