Elintarvikkeiden käyttö ja säilyvyys

Voiko ruokaa syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen?

Ruokatieto, pakkausmerkinnät, kuvaaja Jussi Ulkuniemi

Parasta ennen -merkintä on melkein kaikissa elintarvikkeissa, esimerkiksi jauhoissa, muroissa, kahvissa ja säilykkeissä. Jos säilytät tuotteen oikein, elintarvike säilyy moitteettomana merkittyyn päivämäärään saakka.

Voit käyttää tuotteen parasta ennen -ajankohdan jälkeen, mutta sen laatu saattaa olla heikentynyt (esimerkiksi kahvin aromi laimentunut). Laatua voi seurata tarkkailemalla elintarvikkeen ulkonäköä, hajua ja makua.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on pakollinen kaikissa herkästi pilaantuvissa elintarvikkeissa, kuten pakatussa tuoreessa lihassa, kermaleivoksissa tai tuorejuustossa. Tämän päivämäärän jälkeen elintarviketta ei saa myydä eikä käyttää.

Muita merkintojä ovat pakkauspäivä, valmistuspäivä ja viimeinen myyntipäivä. Esimerkiksi maitotölkkeihin merkitään sekä pakkauspäivä että viimeinen myyntipäivä.

Käyttöohje ja säilytys

Käyttöohje ja varoitus merkitään pakkaukseen silloin, jos se on tarpeen tuotteen oikean käytön kannalta tai jos sen puuttuminen voi aiheuttaa vaaraa kuluttajalle. Pakollinen tämä merkintä on muun muassa kuivatuissa pavuissa, lastenruoissa ja korvasienissä.

Tarvittaessa tuotteessa kerrotaan myös säilytysohje. Esimerkiksi: "säilytettävä valolta suojattuna 0 - +8 C:ssa." tai "säilyy avattuna jääkaapissa 3 - 4 päivää."