Jätehuolto

Kaupat osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnan jätehuollon kehittämiseen ja jätteiden kierrätyksen edistämiseen yhteistyössä viranomaisten ja jätteitä kierrättävien yritysten kanssa.

Kaupat täydentävät yhteiskunnan jätehuoltoa tarjoamalla myös asiakkailleen kierrätyspalveluja kauppojen yhteyteen sijoitetuissa kierrätyspisteissä.

Kauppojen sisäiset kierrätyspisteet

Päivittäistavarakaupassa syntyvän jätteen lajittelua ja kierrätystä helpotetaan rakentamalla kauppojen takatiloihin kierrätyspisteitä. Jokaiselle jätejakeelle ja uudelleen käytettäville kuljetuspakkauksille on kierrätyspisteissä määritelty omat paikkansa. Varsinkin korkean jätemaksun piiriin kuuluvan sekajätteen osuus pienenee lajittelun avulla merkittävästi.

Asiakkaille tarjottavat kierrätyspalvelut

Uudelleen käytettävien pantillisten virvoitusjuoma- ja olutpullojen vastaanottaminen on ollut tuttua päivittäistavarakaupoille jo vuosikymmenien ajan. Kartongista valmistettujen mehu- ja maitopurkkien ja alumiinitölkkien hyötykäyttöön kerääminen aloitettiin 1990-luvun puolivälissä.

Suurimpien kauppojen pysäköintialueiden yhteyteen on rakennettu kierrätyspisteitä, joihin asiakkaat voivat palauttaa mm. jätepaperia, pahvia, kartonkikoteloita ja -tölkkejä, lasi- ja metallipakkauksia sekä vaatteita. Pienissä kaupoissa kierrätettävien jakeiden määrä on suppeampi -pullojen ja tölkkien lisäksi kierrätettävää materiaalia ovat lasi ja paristot. Erikoispalvelua ovat matkailureittien varrella ja kesäasukasalueilla sijaitsevat kotitalousjätteen keräyspisteet.

Kaikki artikkelit aiheesta Ympäristöasiat