Miten ateroita suunnitellaan?

Yleensä ateria koostuu pääruoasta, lisäkkeistä sekä jälkiruoasta. Juhlavamman aterian saat lisäämällä ateriaan vielä alkuruoan, joka voi olla esim. keitto tai salaatti.

Pääruokia ovat keitot, erilaiset laatikko- ja pataruoat ja pastat. Yleensä pääruoan raaka-aine on kalaa, lihaa tai kasviksia.

Lisäkkeenä voidaan tarjota perunaa erilaisissa muodoissa (esim. keitetty, paistettu, laatikko), riisiä tai pastaa sekä kasviksia joko muhennoksina tai keitettyinä.

Jälkiruoka on päätös aterialle. Jälkiruokana tarjotaan marjoja ja hedelmiä sellaisenaan tai salaattina, kiisselinä, keittona, rahkana jne. Jälkiruoaksi käy myös kahvi.

Ruokatieto, ateriasuunnittelu

Ateriasuunnittelussa huomioon otettavat asiat.

Raha

Aterian raaka-aineiden ja ruokalajien valintaan vaikuttaa paljon se, minkä verran rahaa on käytettävissä. Herkullisen aterian valmistamiseen ei välttämättä tarvita paljon rahaa, kun ottaa huomioon tarjoukset ja edulliset kauden raaka-aineet. Valmistamalla itse aterioita säästää selvää rahaa, sillä pidemmän päälle esimerkiksivalmisruuan ostaminen tulee kalliiksi.

Aika

Kannattaa miettiä etukäteen miten kauan ruuan valmistamiseen ja kypsymiseen menee aikaa. Jos aikaa on vähän, voi osan ruuista ostaa valmiina tai valita nopeasti kypsyviä ruokalajeja.

Keittiötilat

Jos keittiössä on monenlaisia astioita, koneita ja välineitä, onnistuu periaatteessa minkä tahansa ruuan valmistaminen. Joskus ruokaa valmistetaan mökillä, retkellä, opiskelija-asunnossa tai muussa sellaisessa paikassa, jossa työtilat ovat puutteelliset ja välineitä on vähän. Silloin on syytä valita ruokia, jotka onnistuvat vähemmilläkin välineillä.

Ravitsemus

Ateriasuunnittelussa kannattaa muistaa lautasmalli. Kun valitsee raaka-aineita mahdollisimman monipuolisesti, lopputuloksena on monipuolinen ateriakokonaisuus. Ruuanvalmistuksessa käytettävät valmistusmenetelmät vaikuttavat myös valmiin ruuan ravintoarvoon.

Ruuanvalmistustaidot

Ruuanlaitto on taitolaji, joka on opeteltavissa. Kun valmistetaan ruokaa vieraille tai isommalle joukolle, valitaan ruokia, jotka osataan valmistaa. Kotona ja kotitaloustunneilla kannattaa kokeilla vaikeampiakin ruokia ja opetella uutta. Ruuanvalmistustaidot kehittyvät kokemuksen myötä.

Aterian ajankohta

Aterian ajankohta vaikuttaa ruokien valintaan. Aamupalalla, lounaalla, päivällisellä ja iltapalalla syödään eri tavoin.

Aterian luonne

Juhliin valitaan erilaisia ruokia kuin kotoiselle arkiaterialle. Myös se, kenelle ateria tarjoillaan, vaikuttaa suunnitteluun. Nuorten kutsuilla tarjotaan erilaisia ruokia kuin 50-vuotispäivillä.

Erityisruokavaliot

On tärkeää muistaa myös erilaiset erityisruokavaliot. Allergiat, laktoosi-intoleranssi, diabetes ja keliakia vaikuttavat ihmisen terveyteen. On hyvin tärkeää, ettei tarjolla ole mitään terveydelle vaarallista tai vatsavaivoja aiheuttavaa ruokaa. Monet valitsevat erityisruokavalion myös eettisistä tai uskonnollisista syistä, esimerkiksi kasvisruokailijat tai islaminuskoiset. Huomaavainen kokki valitsee ruuat niin, että kaikki voivat niistä nauttia.

Vuodenaika

Eri vuodenaikoina, juhlapyhinä ja juhlissa tarjotaan niille tyypillisiä ruokia. Kesällä ja syksyllä, kun satokausi on parhaimmillaan, saa ateriasta edullisen ja ajankohtaisen käyttämällä tuoreita kasviksia, marjoja tai sieniä.

Nautittavuus

Aterioiden suunnittelulla pyritään herkulliseen ja hyvännäköiseen lopputulokseen.

Kun valitsee pääruokaa, salaattia ja jälkiruokaa, kannattaa miettiä, miltä ne maistuvat samalla aterialla nautittuina. Jos pääruoka on voimakkaasti maustettu, on jälkiruoan syytä olla pehmeän ja lempeän makuinen.

Ruoka-annos ja kattaus ovat myös silmänruokaa. Älä siis valitse vaalealle ruoka-annokselle valkeaa lautasta ja valkoista pöytäliinaa, sillä silloin itse ruoka ei pääse hyvin esille. Värien yhteensopivuus ja ruuan ulkonäkö ovat osa hyvää ateriakokonaisuutta. Jos lautasella oleva pääruoka ja sen lisukkeet ovat kaikki samanvärisiä (esim. Lindströmin pihvit, tomaattilohkot ja punakaaliraaste), ruoat eivät silloin erotu toisistaan.

Ruokien on oltava rakenteeltaan yhteensopivia eli jos tarjoat pääruoaksi keittoa, jälkiruoaksi ei silloin sovi esim. mehukeitto.

Käytä eri ruoka-aineita aterialla, jolloin ateriasta ei tule ravintoainesisällöltään liian yksipuolinen tai yksitoikkoinen. Silti esim. riisiä, perunaa ja pastaa ei kannata tarjota samalla aterialla lisukkeena vaan kukin sopii erikseen tarjottuna lihan ja kalan kanssa. Kasviksia voi käyttää kaikilla aterioilla oman mieltymyksen mukaan.

Kaikki artikkelit aiheesta Aterioiden suunnitteleminen