Miten paljon ruokaa varataan?

Ruokaa varataan niin paljon, ettei se lopu kesken. Ei kuitenkaan ole hyvä, jos ruokaa jää paljon jäljelle, sillä valmiin ruuan varastointiin tarvitaan kylmäsäilytystiloja eikä ruoan pois heittäminenkään ole järkevää ympäristön kannalta.Tästä syystä ateriasuunnitteluun kannattaa panostaa. Hyvällä suunnittelulla säästät myös kustannuksissa.

Näillä vinkeillä pääset alkuun ateriasuunnittelussa:

  • yhtä henkeä kohden varataan ruokaa kokonaisuudessan noin 400 g
  • annoskoot riippuvat siitä, miten monta ruokalajia tarjotaan
  • nuoret syövät enemmän kuin vanhat, lapset vähemmän kuin aikuiset
  • kesällä juomia menee enemmän kuin talvella
  • varaa tarjottavaa mieluummin liikaa kuin liian vähän

Ruuan määrä /henkilö

Alkuruuat
ruoka määrä/henkilö
alkuruokasalaatti 100-150 g
vihannekset 75 g
savustettu kala 100 g
graavattu kala 100 g
alkuruokakeitto 1,5-2 dl
Pääruuat
Ruoka

määrä/henkilö

salaatti 150-250 g
laatikkoruoka 300-350 g
fileoitu kala 150 g
perkaamaton kala 250 g
savustettu lohi/siika 150-200 g
paisti 100-150 g
pihvit, leikkeet 130-150 g
jauheliha, murekeruuat 100-150 g
broileri 200 g
broileri grillatuna 250 g
keitto 2,5-3 dl
laatikkoruuat 300 g
lihakastike 150-200 g
Lisäkkeet
lisäke määrä/henkilö
keitetyt vihannekset 75 g
tuoreet vihannekset esim. salaattiin 75 g
keitetty peruna 2-3 kpl, 200 g
perunamuusi 250 g
ranskanperuna 150 g
keittämätön riisi 50 g ( 1/2 dl)
keittämätön pasta 75 g
kastike 3/4 dl
leipää 20-40 g
Jälkiruuat
Jälkiruoka määrä/henkilö
kiisseli 1 1/2 dl
marjakeitto 2-3 dl
pienet ohukaiset 6-7 kpl = 150 g
pannukakku 150 g
tuoreet marjat 2 1/2 dl
pakastemarjat 75-100 g
tuoreet hedelmät 150 g
jäätelö, jäädyke 100 g
kerma, vaahdottamaton 1/4 dl
vaniljakastike 3/4 - 1 dl
juustotarjotin 100 g, 2-4 lajia
Kahvitarjoilu
Henkilömäärä 10 20 50
vettä kahviin 3 l 8 l 15 l
kahvijauhetta 5 dl 500 g 1000 g
valmista kahvia 20 kkp 50 kkp 100 kkp
kermaa (maitoa hieman enemmän) 2 dl 4 dl 7 dl
sokeria 250 g 500 g 1 kg
täytekakkua

4 munan kakku

8 munan kakku kaksi 8 munan kakkua
pullaa 1,25 dl taikina 2,5 dl taikina 5 dl taikina
Muut tarjottavat
ruoka määrä
voileipäkakku n. 1 cm viipale/henkilö
voileivät 3-4 kpl pieniä voileipiä/vieras
pikkuleivät 1 kpl jokaista lajia/vieras
kahvikakku yhdestä kakusta saa 30 palaa, varataan 1 viipale/vieras
kääretorttu yhdestä tortusta 20 viipaletta
pyöreä piirasvuoka 8-12 palaa
onnittelujuomaa 1,5 dl/vieras

 

Kaikki artikkelit aiheesta Aterioiden suunnitteleminen