Raaka-aineiden säilytys

Säilyttämällä raaka-aineet oikein pystytään valmistamaan ja syömään laadukasta ruokaa.

Liha

Liha on herkästi pilaantuva elintarvike. Liha ja lihatuotteet varastoidaan kotona alle  +4 asteessa jääkaapissa. Tuore liha kannattaa siirtää myyntikääreestä astiaan ja peittää se kelmulla. Yleensä liha on jo pakattu ns. valintapakkaukseen, jota peittävä kelmu on hengittävää ja siksi näissä pakkauksissa liha säilyy merkittyyn käyttöpäivään asti.

Lihavalmisteet, kuten makkarat ja leikkeleet säilytetään enintään +6 asteessa. Valmiiksi pakattuihin lihapakkauksiin on merkitty viimeinen käyttöpäivä ja oikea säilytyslämpötila. Valmiiksi viipaloidut lihavalmisteet säilyvät lyhyemmän ajan kuin kokonaisena palana säilytettävät tuotteet. Lihaa voi myös pakastaa, jolloin sen säilyvyysaika pitenee.

Jauheliha pilaantuu erittäin herkästi, koska lihan jauhaminen rikkoo lihaskudoksen ja lihaan sekoittuu ilmaa ja pieneliöitä. Pakkaamaton jauheliha on käytettävä samana päivänä kuin se on valmistettu tai viimeistään seuraavana päivänä.

Katso lihan säilyvyyden ohjeajat säilyvyysaikataulukosta!

Kala

Kala on rakenteensa ja koostumuksensa vuoksi herkästi pilaantuva elintarvike. Kalan laadun muutokset alkavat heti kalan kuoltua.

Kalan esikäsittely parantaa sen säilyvyyttä. Isoista kaloista juoksutetaan veri pois heti vedestä nostamisen jälkeen. Kaikki kalat pitää perata eli poistaa sisälmykset. Kalan säilyvyyttä edesauttaa varovainen käsittely. Sen jälkeen kalat jäähdytetään 0-asteiseksi. Kalat kuljetetaan kalastajilta kauppaan jäiden seassa 0-+3 asteessa.

Pakkaamattoman kalan myyntilaatikossa on tiedot kalan pyyntialueesta ja pyyntipäivästä. Näin myyjä osaa kertoa ostajalle kalan tuoreuden. Pakattujen kalojen pakkauksesta löytyy viimeinen käyttöpäivä. Kotiin ostettu tai itse pyydetty kala kannattaa valmistaa ruuaksi mahdollisimman pian. Jääkaapissa kalaa voi säilyttää vuorokauden ennen ruuaksi valmistamista. Jos kalaa ei voi valmistaa heti, se kannattaa pakastaa.

Katso kalan säilyvyyden ohjeajat säilyvyysaikataulukosta!

Broileri

Siipikarjan suolistossa voi elää salmonellabakteeri. Sen torjumiseksi broilerin säilytyksessä ja käsittelyssä kannattaa olla huolellinen. Tuore broilerinliha säilyy avaamattomassa tehtaan pakkauksessa +6 asteessa 1 - 2 vuorokautta viimeisen myyntipäivän jälkeen. Tuoreena palvelupisteestä ostettu broileri tai palat on aina varminta kypsentää viimeistään seuraavana päivänä. Pakkaukset täytyy hävittää heti.

Pakastettu broileri suositellaan sulatettavaksi jääkaapissa suolaveteen upotettuna (4 rkl suolaa litraan vettä). Sulatuksessa on huolehdittava, ettei sulava neste pääse valumaan muihin elintarvikkeisiin. Varaa sulatukseen tarpeeksi aikaa: pakastebroileri sulaa noin vuorokaudessa.

Nestemäiset maitovalmisteet

Maitovalmisteet säilytetään jääkaapissa alle +8 asteessa. UHT-valmisteet voidaan säilyttää avaamattomina huoneenlämmössä. Avattuina ne säilytetään kuten pastöroidut tuotteet.

Maitovalmisteet ottavat herkästi makuja ympäristön voimakashajuisista tai -makuisista raaka-aineista. Makuvirheitä saattavat aiheuttaa esimerkiksi sitrushedelmät, omenat ja lanttu. Myös happi ja valo heikentävät maitovalmisteiden laatua. Maitotölkki säilytetään suljettuna ja maitokannu peitettynä jääkaapissa.

Pastöroitujen maitojen pakkauksiin on leimattu "Pakkauspäivä" ja "Parasta ennen" –päivä. Pakkauspäivä antaa tietoa tuotteen tuoreudesta. "Parasta ennen" –päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä, vaan sen jälkeenkin maito on oikein säilytettynä käyttökelpoista muutamia päiviä. Hapanmaitovalmisteiden pakkauksiin merkitään "Parasta ennen" –päiväys. Iskukuumennetut maidot säilyvät useita kuukausia avaamattomissa pakkauksissa, myös huoneenlämmössä.

Maitovalmisteita voi myös pakastaa. Piimä, viili ja jogurtti soveltuvat kuitenkin huonosti pakastukseen, sillä niiden rakenne ja koostumus muuttuvat.

Viljavalmisteet ja leivonnaiset

Viljavalmisteet, kuten jauhot, suurimot ja hiutaleet säilyvät parhaiten viileässä, kuivassa ja ilmavassa paikassa. Hyvä varastointilämpötila on 15 astetta. Säilytyspaikassa ei saa olla voimakastuoksuisia aineita, sillä viljavalmisteet imevät itseensä helposti hajuja. Säilyvyysaika on valmisteesta riippuen 2 - 12 kuukautta.

Valmiit leivonnaiset pilaantuvat nopeiten viileässä, esimerkiksi jääkaapissa. Leivän tärkkelys muuttuu ja leivonnaiset menettävät tuoreutensa. Kakut tai kääretortut säilytetään kylmässä. Leipä säilyy pakastettuna hyvin. Se kannattaa kuitenkin pakastaa pieninä annoksina.

Leipoessasi itse, älä pakkaa leipää kuumana, koska kosteus ja lämpö lisäävät homehtumisalttiutta.

Kasvikset ja hedelmät

Kasvikset ja hedelmät ovat eläviä tuotteita, joiden elintoiminnot jatkuvat myös korjuun jälkeen. Kasvit hengittävät, haihduttavat vettä ja kuihtuvat. Se, miten säilytät niitä, vaikuttaa säilyvyyteen, ulkonäköön ja makuun. Riittävän alhainen lämpötila ja sopiva ilman kosteus ovat tärkeitä. Kullekin tuotteelle pitäisi löytää mahdollisimman sopiva paikka. Useimmille soveltuu jääkaappilämpötila, +4 astetta.

Jääkaapissa +3-+5 asteessa voi säilyttää Viileäkaapissa+ 10-+14 asteessa voi säilyttää Huoneenlämmössä voi säilyttää

salaatit
tilli
persilja
mausteyrtit (paitsi basilika ja sitruunamelissa)
kaalit
juurekset
sipuli
purjo
pinaatti
omena
sitrushedelmät
päärynä
persikka
nektariini
aprikoosi
luumu
kirsikka
idut
sienet
peruna

tomaatti
kurkku
kurpitsa
munakoiso
avokado
paprika
varhaisperuna
basilika
sitruunamelissa
ananas
mango
melonit

 

banaani
tomaatti ja kurkku
(jos kotona on ainoastaan kylmä jääkaappi eikä viileäsäilytystilaa)

Etyleeni

Etyleeni on väritön, makeanhajuinen kaasu, jota syntyy kasvien hengityksessä. Etyleeni nopeuttaa hedelmien kypsymistä (ja vanhenemista) ja vaikuttaa maun sekä aromin muodostumiseen.
Toiset kasvit tuottavat runsaasti etyleeniä ja toiset ovat erittäin arkoja etyleenin haittavaikutuksille. Vauriot näkyvät mm. pehmenemisenä, vihreiden kasvinosien kellastumisena. Myös maku voi muuttua, esimerkiksi porkkanat tulevat kitkeriksi jos niitä on säilytetty tomaattien, omenoiden tai banaanien vieressä.

Älä säilytä näitä samassa paikassa

Etyleenille arkoja Etyleeniä runsaasti tuottavat

herne
kaalit
kurpitsat
kurkut
mausteyritit
nippuvihannekset
palkovihannekset
perunat
pinaatti
porkkana
purjo
salaatit
sellerit
kiivi

aprikoosi
avokado
banaani
hunajameloni
luumu
mango
nektariini
omenat
papaija
passionhedelmä
persikka
päärynä
tomaatti
kaikki ylikypsät, viottuneet ja homeiset tuotteet
marjat

Tuoreet marjat eivät kestä varastointia. Ne homehtuvat helposti ja alkavat käydä hiivojen vaikutuksesta. Marjat käytetään heti tai pakastetaan, säilötään hilloiksi, mehuiksi tai soseiksi. Lakat, puolukat ja karpalot sisältävät runsaasti bentsoehappoa. Ne voidaan survoa ja säilyttää omassa mehussaan.

Kananmunat

Munat säilyvät parhaiten omassa kennossaan tylppä puoli ylöspäin, jolloin ilmarako on ylhäällä ja suojakalvo pysyy ehjänä. Kananmunille sopivin säilytyspaikka on viileäkaappi, 12 - 14 asteen lämpötila. Säilytyspaikan on oltava hajuton ja puhdas. Kananmunan kuori on huokoinen, joten vieraat hajut pääsevät sen läpi.

Oikein säilytettynä kananmunat pysyvät käyttökelpoisina kaksi viikkoa kennoissa ilmoitetun viimeisen myyntipäivän jälkeen. Sen sijaan rikottu muna säilyy huonosti, joten se kannattaa käyttää samana päivänä.

Lämpötilan vaihtelut heikentävät munien säilyvyyttä. Pakkaus vähentää munasta ilmakanavien kautta tapahtuvaa hiilidioksidin ja veden haihtumista ja estää vieraiden hajujen ja makujen siirtymistä ympäristöstä muniin.

Pahimpia maku- ja hajuvirheitä munille aiheuttavat savustetut tuotteet esim. meetvursti, purjo ja tilli. Myös sipuleista ja hedelmistä voi siirtyä vieraita maku- ja hajutekijöitä muniin.

Ravintorasvat

Kaikki rasvat pilaantuvat lämmön, valon ja hapen vaikutuksesta. Tästä syystä jääkaappisäilytys ja suljettu pakkaus ovat tärkeitä. Öljy säilyy parhaiten suljetussa pullossa, pimeässä ja viileässä 10 - 15 asteessa. Kylmässä öljy muuttuu sameaksi, mutta kirkastuu uudelleen huoneenlämmössä. Sameneminen ei vaikuta öljyn laatuun tai käyttöön.

Voi, margariinit ja voi-kasviöljyrasvaseokset säilyvät parhaiten kuivassa, hajuttomassa ja pimeässä 4 - 10 asteessa. Rasvojen myyntipäällyksiin on merkitty valmistuspäivämäärä ja usein suositus viimeisestä käyttöpäivästä. Rasvoihin tarttuu helposti makuja ja hajuja voimakasaromisista tuotteista: esim. sipuli, mansikat, kala, kaali. Ravintorasvat ovat yleensä käyttökelpoisia, jos niiden tuoksu ja maku ovat raikkaita. Voita ja margariinia voi myös pakastaa.


Täyssäilykkeet

Metalliset säilyketölkit, esimerkiksi ananas- ja tonnikalasäilykkeet kannattaa säilyttää kuivassa paikassa huoneenlämmössä. Jääkaapissa on kosteutta, joka saattaa aiheuttaa tölkkien ruostumista.

Kahvi, tee ja kaakao

Kahvi kannattaa säilyttää omassa alkuperäispakkauksessaan kuivassa, pimeässä ja viileässä paikassa. Jos kahvia kuluu vähän, se kannattaa pakata tiiviisti ja säilyttää pakastimessa. Pakastettua kahvia voi annostella suoraan suodatinpaperiin tarvitsemansa määrän, sulkea pakkaus uudelleen ja laittaa takaisin pakastimeen.

Kahvipaketin kiertoaika saisi olla 5 - 7 päivää, jos haluaa aromin pysyvän hyvänä. Kahvin makuaineet tuhoutuvat auringossa tai lämpöisessä säilytyspaikassa jo muutamassa tunnissa. Jos säilyttää kahvia jääkaapissa, se täytyy pakata tiiviisti, sillä kahvin aromit tarttuvat herkästi muihin ruoka-aineisiin.

Tee säilytetään kuiva-ainekaapissa. Paperipussiin pakattu tee ja teepussit kannattaa laittaa tölkin tai rasian sisään. Kaakaojauhe kannattaa rasvaisuutensa vuoksi säilyttää valolta suojatussa viileässä ja kuivassa paikassa.