Säilytystilat ja hygienia

Parhaimmillaan elintarvikkeet ovat tuoreina ja puhtaina. Se miten säilytät raaka-aineita kotona, vaikuttaa oleellisesti niiden makuun ja säilyvyyteen.

Kuiva-ainekaappi

Kuiva-ainekaapissa säilytetään nimensä mukaisesti kuivia elintarvikkeita sekä säilykkeitä. Kaapissa tuotteet ovat mm. valolta ja pölyltä suojassa.

Säilytä kuiva-aineet suljetuissa pakkauksissa. Hyvin järjestetystä kaapista löydät tavarat helposti ja ruuanvalmistus on mukavaa.

Kuiva-ainekaapin puhdistus:

  • Tyhjennä kaappi.
  • Poista tyhjät pakkaukset ja vanhentuneet tuotteet.
  • Pyyhi tölkit, hyllyt ja seinät. Käytä pesuaineena neutraalia puhdistusainetta, esimerkiksi käsiastianpesuaine soveltuu hyvin.
  • Kuivaa pinnat ja järjestä tavarat paikoilleen.

Kylmäsäilytys

  • Jääkaapin ja kylmiön suositeltava lämpötila on alle +6 astetta. Pakastimen säilytyslämpötila on -18 astetta ja pakastuslämpötila -25 astetta.
  • Jäähdytä lämpimät ruuat aina ennen kylmäsäilytystä. Nosta keittoastia kylmään veteen tiskialtaaseen.
  • Säilytä kaikki tuotteet omissa suljetuissa astioissaan, jotta maut ja hajut eivät pääse sekoittumaan. Tuotteet voi suojata myös käärimällä ne kelmuun tai folioon. Näin estät myös elintarvikkeiden kuivumisen.
  • Tyhjennä avatut säilyketölkit kannelliseen muovi- tai lasiastiaan.
  • Huolehdi jääkaapin siisteydestä päivittäin. Pyyhi tahrat heti.
  • Lämpötila vaihtelee kaapin eri osissa: ovihylly ja vihanneslokero ovat jääkaapin lämpimimpiä paikkoja, lämpötila saattaa olla +10 astetta. Valitse tuotteiden sijoituspaikka jääkaapissa sen mukaan, mikä lämpötila on niille sopivin.

Sulatus ja puhdistus

  • Puhdista ja sulata jääkaappi, kylmiö ja pakastin riittävän usein. Useimmissa uusissa jääkaapeissa ja pakastimissa on automaattisulatus. Jos jääkaappi on sulatettava itse, se tehdään, kun huurretta on n. 1/2 cm. Vaikka sulatus tapahtuisi automaattisesti, puhdistamisesta on huolehdittava oheisten ohjeiden mukaan.

Jääkaapin sulatus ja puhdistus

  • Tyhjennä ruuat jääkaapista.
  • Ota esille pesuvälineet: pesuvati, pyyhe pesemiseen, kuivauspyyhe ja pesuaine (astianpesuaine sopii hyvin).
  • Katkaise virta ja tyhjennä jääkaappi. Suojaa kaapin edusta pyyhkeillä, sillä lattialle voi roiskua vettä.
  • Pane jääkaapin pakastelokeroon astia, jossa on kuumaa vettä. Näin voit nopeuttaa huurteen sulamista. Älä raaputa huurretta veitsellä pois, sillä siten vaurioitat helposti jäähdytyslaitetta.
  • Irrota ja pese hyllyt ja vihanneslaatikko. Huuhtele ja kuivaa ne. Pyyhi jääkaapin ja pakastelokeron seinämät sisäpuolelta sekä ovi ja seinämät ulkopuolelta.
  • Kytke virta ja järjestele tavarat takaisin kaappiin.
  • Imuroi kaapin koneisto vähintään kerran vuodessa.

Pakastimen sulatus ja puhdistus

  • Pakastin sulatetaan 1-2 kertaa vuodessa.
  • Säädä pakastimeen pakastuslämpötila vuorokausi ennen sulattamista. Näin saadaan pakasteiden lämpötilaa laskettua ja ne säilyvät paremmin sulatuksen ajan.
  • Katkaise virta ja siirrä pakasteet. Pakasteet säilyvät sanomalehtiin käärittyinä pahvilaatikossa tai kylmälaukussa. Pakkasella pakasteet voi  viedä ulos.
  • Suojaa pakastimen edusta pyyhkeillä.
  • Pane pakastimeen kuumalla vedellä täytettyjä astioita ja sulje ovi. Anna huurteen sulaa hetken, avaa ovi ja poista irronneet huurrepalat. Vaihda kuuma vesi tarvittaessa ja varo, ettei sulanut vesi pääse valumaan lattialle.
  • Puhdista pakastin kuten jääkaappi.
  • Kuivaa pakastin huolellisesti ja jäähdytä uudelleen vähintään -18 asteeseen. Laita tuotteet pakastimeen hyvään järjestykseen.