Kovassa eläinrasvassa on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Ne nostavat haitallisen kolesterolin määrää veressä.
Pehmeät ja juoksevat kasvirasvat sisältävät puolestaan runsaasti kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Ne ovat terveydelle hyödyllisiä. Lisäksi rasvasta saa tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja.
Näkyvällä rasvalla tarkoitetaan sitä rasvaa, jota levitämme leivän päälle ja käytämme ruoanvalmistuksessa sekä leivonnassa. Näkyvän rasvan määrää ja laatua on helppo kontrolloida ja suosia pehmeitä ja juoksevia kasvirasvoja.
Piilorasvaa saamme usein huomaamattamme tavallisia elintarvikkeita syödessämme. Piilorasvaa on esim. valmisruoissa, makkaroissa, rasvaisissa maitovalmisteissa ja juustoissa, rasvaisessa lihassa ja rasvaisissa leivonnaisissa. Piilorasvoja pitäisi välttää valitsemalla vähärasvaisia ja kasvirasvoja sisältäviä elintarvikkeita.
Voi on valmistettu lehmän maidosta erotetusta kermasta kirnuamalla. Siinä on 80 % maitorasvaa ja 20 % vettä. Voi sisältää luonnostaan A- ja D-vitamiineja. Voi kovettuu kylmässä, koska se sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Voita on saatavana erikokoisina ja suolapitoisuudeltaan erilaisina kuluttajapakkauksina.
Voita voidaan käyttää leivän päällä, ruuanvalmistuksessa, erilaisten kastikkeiden valmistuksessa ja kaikenlaisessa leivonnassa.
Voi-kasviöljyseokset ovat valmisteita, joissa voihin on sekoitettu kasvirasvaa ja vettä erilaisissa suhteissa. Ne soveltuvat leivän päälle, ruuanvalmistukseen ja leivontaan. Keveimmät voi-kasviöljyseokset eivät kuitenkaan sovellu paistamiseen, sillä ne sisältävät runsaasti vettä.
Paistinrasva on suolatonta, 100 % naudanrasvaa, joka kestää korkeita lämpätiloja ja useita käyttökertoja. Sitä voidaan käyttää uppopaistoon, esim. munkkien ja ranskalaisten perunoiden valmistukseen.
Tärkeimmät kasvirasvat ovat kasviöljyt ja kookosrasva.
Kasviöljyt ovat öljykasvien siemenistä ja hedelmistä yleensä puristamismenetelmin erotettuja nestemäisiä rasvoja. Kasviöljyt sisältävät runsaasti terveydelle edullisia tyydyttymättömiä rasvahappoja. Öljy on 100 % rasva ja sisältää runsaasti E-vitamiinia. Öljyt eivät sisällä suolaa eikä lisäaineita.
Markkinoilla olevat ruokaöljyt ovat rypsiöljy ja ulkomaiset soija-, auringonkukka-, maissi- ja oliiviöljyt. Kasviöljyt sopivat paistamiseen, uppopaistoon eli rasvassa keittämiseen, leivontaan, salaatinkastikkeisiin sekä grillaus- ja marinointikastikkeisiin.
Kookosrasva on kiinteä kasvirasva, jota saadaan kookospalmun hedelmästä. Siihen ei ole lisätty suolaa ja lisäaineita. Kookosrasva soveltuu makeisten valmistamiseen, leivontaan ja uppopaistoon.
Margariinit ovat rasvan ja veden emulsioita. Rasvaa margariineissa on 80, 60 tai 40 prosenttia. Rasvalevitteiden rasvapitoisuudet vaihtelevat 32 - 70 prosenttiin.
Margariinien rasvoina käytetään kasviöljyjä sellaisenaan tai kovetettuna, joissakin margariineissa myös eläinrasvoja kasvirasvoihin yhdistettyinä. Muita valmistusaineita ovat vesi, rasvaton maito hapatettuna, lesitiini, A- ja D-vitamiinit, suola ja lisäksi väri-, säilöntä- ja sakeuttamisaineet.
Margariinit ryhmitellään niiden koostumuksen ja käyttötarkoituksen mukaan.
Rasiamargariinit sopivat pehmeän rakenteensa vuoksi leivälle levitettäväksi, mutta myös ruoanlaittoon ja leivontaan. Vain kevyellä, 40 % rasvaa sisältävällä minariinilla ei voi paistaa sen suuren vesi- ja proteiinipitoisuuden vuoksi.
Leivonta- ja ruuanlaittomargariinit on kehitetty leivontaa varten. Niillä leivotuista leivonnaisista tulee kuohkeita ja ne saavat kauniin värin paistettaessa. Leivontamargariinit sopivat myös paistamiseen ja muuhun ruuanlaittoon.
Ravintorasvat säilytetään viileässä ja pimeässä paikassa, kannellisessa rasiassa tai tiivissä kääreessä. Lämpö, valo ja ilman happi pilaavat rasvoja, joten niitä ei pidä tarpeettomasti seisottaa lämpimässä. Rasva imee itseensä herkästi vieraita makuja ja hajuja varsinkin sipulista, sillistä, savustetuista ruuiasta, sitrushedelmistä ,omenista ja mansikoista. Viileässä säilytyspaikassa ruokaöljyt voivat samentua, mutta ne kirkastuvat jälleen huoneenlämmössä.