Säilykkeet ja valmisruuat

Säilyvät elintarvikkeet ovat eri tavoin käsiteltyjä, pitkää säilytystä kestäviä valmisteita. Valmisruokien suosio on lisääntynyt viime vuosina. Ne helpottavat arjen ateriointia.

Säilyviä elintarvikkeita ovat:

  • säilykkeet: täyssäilykkeet ja puolisäilykkeet
  • pakastetut elintarvikkeet
  • kuivavalmisteet
  • suolatut valmisteet

Säilykkeet ovat ilmanpitäviin, kestäviin lasi- tai metallitölkkeihin suljettuja hyvin säilyviä tuotteita. Säilykkeet ovat joko sellaisenaan tai kuumentamalla valmista syötävää.

Täyssäilykkeet

Täyssäilykkeet ovat steriloiltuja säilykkeitä, joissa kaikki mikrobi- ja entsyymitoiminta on tuhottu kuumentamalla tuotteet 120 asteeseen ja pakkaamalla ne täysin ilmatiiviisti metallitölkkeihin.

Täyssäilykkeisiin ei käytetä säilöntäaineita. Ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä vähintään 12 kuukautta, usein vuosikausiakin. Säilyketölkin etiketissä pitää kuitenkin olla "parasta ennen" merkintä. Paras säilytyslämpötila on noin 15 asteisessa kuivassa paikassa.

Tölkkejä tulee suojella kolhiintumiselta ja jäätymiseltä. Avatussa tölkissä ei tuotetta pidä säilyttää, vaan sisältö laitetaan esim. muovirasiaan ja säilytetään jääkaapissa.

Täyssäilykkeitä ovat esim. tölkkiherneet, sardiinit ja tonnikalat, erilaiset hedelmäsäilykkeet ja ruokasäilykkeet.

Puolisäilykkeet

Puolisäilykkeet ovat yleensä pastöroituja, joskus pastöroimattomia, lasipurkkeihin pakattuja valmisteita. Tuotteiden säilyvyys varmistetaan käyttämällä valmistuksessa lisäksi suolaa, sokeria, mausteita, happoja (kuten etikkaa) ja säilöntäaineita.

Puolisäilykkeiden säilyvyysaika on noin 6 - 12 kk. Tölkin etiketissä on "parasta ennen" tai "viimeinen myyntipäivä" merkintä. Puolisäilykkeet on säilytettävä alle 10 asteen lämpötilassa ja avattuina aina jääkaapissa.

Puolisäilykkeitä ovat esim. silli- ja anjovissäilykkeet, punajuuri- ja kurkkusäilykkeet ja salaatinkastikkeet.

Tölkkilastenruokien säilyvyys perustuu kuumennuskäsittelyyn, säilöntä- ja väriaineita ei käytetä. Ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä, mutta avattuina ne on säilytettävä jääkaapissa.

Hillot, soseet, marmeladit ja mehut säilyvät kuumennuksen, runsaan sokerin ja säilöntäaineiden ansiosta avaamattomina huoneenlämmössä. Avattuina nekin säilytetään jääkaapissa.

Pakasteet

Elintarvikkeet pakastetaan teollisuudessa nopeasti -40 asteeseen, jolloin niiden mikrobi- ja entsyymitoiminta lakkaa. Pakasteet ovat valmiita, puolivalmiita tai kypsennettäviä tuotteita, joita käytetään kuten vastaavia tuoretuotteita. Pakasteiden myyntipakkauksissa on tarkat säilytys-, sulatus- ja käyttöohjeet sekä viimeinen myyntipäivä. Pakasteet säilytetään vähintään -18 asteessa.

Kauppojen pakastevalikoimasta löytyy esim. marja- ja vihannespakasteita, valmiita ruokia, pakastekalaa, valmistaikinoita ja jäätelöä.

Kuivavalmisteet

Kuivavalmisteet ovat erilaisin kuivausmenetelmin valmistettuja elintarvikkeita. Kuivatut tuotteet säilyvät kosteudelta suojattuna hyvin, mutta niiden aromi- ja väriaineet heikentyvät säilytyksen aikana.

Mausteet, yrtit, kuivatut hedelmät, herneet ja pavut ovat perinteisiä kuivavalmisteita. Maitojauhe, erilaiset keitto-, pata- ja kastikejauheet sekä vanukas- ja ohukaisjauheet ovat käteviä ruuanvalmistuksessa.

Suolatut elintarvikkeet

Suolattuja elintarvikkeita on myynnissä vähän. Väkevä suolaliemi estää mikrobitoiminnan ja pilaantumisen. Suolatut tuotteet säilytetään viileässä ja ne on aina ennen käyttöä liotettava vedessä. Suolasienet- ja suolasilakat ovat yleisimmät suolatuista elintarvikkeista.

Valmisruuat

Aikaisemmin puhuttiin einesteollisuudesta ja eineksistä, nykyään einekset ovat kaikki valmisruokia. Valmisruuat valmistetaan samoista aineksista kuin kotiruokakin, mutta laatuvaatimukset ja puhtauden valvonta ovat huomattavasti tarkempaa kuin kodeissa. Kaikkien raaka-aineiden tulee täyttää sekä Suomen lainsäädännön että valmisruokatehtaan omat laatuvaatimukset.

Valmisruokiin lisätään tarkoituksella tuotteiden säilyvyyttä, rakennetta, makua, tuoksua ja väriä parantavia sekä valmistusta helpottavia lisäaineita. Useimmat valmisruokien lisäaineet ovat aineita, joita esiintyy luonnossakin. Lisäaineet ilmoitetaan tuoteselosteessa käyttötarkoitusta kuvaavalla ryhmänimellä ja E -koodilla. Valmisruokien säilyvyysaika vaihtelee muutamasta päivästä pariin viikkoon tuotteen laadun mukaan. Säilytä valmisruuat aina jääkaapissa.

Kiireiselle kokkaajalle valmisruuat ovat nopea ja joskus taloudellinenkin vaihtoehto. On kuitenkin syytä muistaa, että valmisruoat sisältävät usein enemmän suolaa ja lisäaineita kuin itse tehdyt vastaavat ruoat. Valmisruuasta saa kotoisemman makuista lisäämällä esim. mausteita, juustoraastetta tai kasviksia. Ravitsemuksellisesti hyvä ateriakokonaisuus saadaan tarjoamalla valmisruokien lisänä tuoreita kasviksia, täysjyväleipää ja hedelmiä. Valmisruuat voidaan kuumentaa pakkauksen ohjeen mukaan mikrouunissa, vesihauteessa tai höyrykattilassa, uunissa, paistinpannulla tai grillissä.

Valmisruokia on kaupoissa runsaasti: eri lihalaaduista valmistettuja pihvejä ja pyöryköitä, laatikkoruokia, risottoja, pataruokia, kiusauksia, erilaisia keittoja, kääryleitä, ohukaisia, pitsoja, salaatteja, lihapiirakoita, hampurilaisia sekä puuroja, kiisseleitä jne. Valmisruokateollisuus valmistaa ruokia myös erityisruokavalioita noudattaville.