Suomi on pohjoinen maa

Suomen pohjoisella sijainnilla on useita vaikutuksia elinoloihimme.

Paistaa se välillä risukasaankin - vaan ei ollenkaan tasapuolisesti

Auringon säteily jakautuu hyvin epätasaisesti maapallon kaarevalle pinnalle. Päiväntasaajan seutu saa säteilystä suurimman osan. Napa-alueilla säteily kohtaa maanpinnan viistosti, eli sama säteilymäärä leviää suuremmalle alueelle kuin päiväntasaajan tienoilla. Lisäksi napa-alueet ovat talvella kallistuneena auringosta poispäin. Napapiirit ja kääntöpiirit jakavat maapallon eri valaistusvyöhykkeisiin, jotka ovat pohjana ilmastovyöhykkeille. Ilmastovyöhykkeiden rajoihin kuitenkin vaikuttavat mm. sijainti suhteessa mereen, merivirtoihin, korkeuseroihin ja vallitseviin tuuliin.

Ihan kallellaan ollaan

Maapallon kierros auringon ympäri kestää vuoden. Maapallon vinon asennon vuoksi vuoroin pohjoinen vuoroin eteläinen pallonpuolisko kääntyy kohti aurinkoa. Näin maapallon eri alueille tulevan säteilyn määrä vaihtelee vuoden kuluessa. Tästä seuraa vuodenaikojen vaihtelu. Kun Suomessa on kesä, on Argentiinassa talvi.

Tuulet ja merivirrat tasoittavat eroja

Auringon säteily ei kuitenkaan yksinään ratkaise tietyn alueen lämpöoloja, sillä tuulet ja merivirrat tasoittavat eroja. Valtameret varastoivat paljon lämpöä, jota merivirtaukset vuorostaan kuljettavat paikasta toiseen.

Maapalloa ympäröi ilmakehä, joka on kosketuksissa mantereiden ja merien kanssa. Tuuli on ilmakehän liikettä. Tuulet kuljettavat mukanaan lämmintä ja kylmää ilmaa. Tiettyä tuulen nopeutta vastaa oma terminsä.

Miksi Suomessa on lämpimämpää kuin Grönlannissa, vaikka olemme yhtä pohjoisessa?

Suomi sijaitsee 60-70 pohjoisen leveyspiirin välillä. Kolmasosa Suomesta on pohjoisen napapiirin pohjoispuolella. Suomen kanssa samoilla leveyspiireillä sijaitsevat muun muassa Etelä-Grönlanti, Alaska ja Pohjois-Siperia.

Suomessa talven lämpötila on kuitenkin noin 6 astetta korkeampi kuin yleensä näillä leveyspiirillä. Suomen ilmastoa lämmittää Norjan edustalla lounaasta koilliseen suuntautuva Atlantin valtameren lämmin Golf-virta ja leudot lounaistuulet.

Lounaistuulet tuovat lämmintä ilmaa

Pohjois-Atlantin vaikutus Suomen ilmastoon on voimakas ja se tuntuu etenkin syksyllä ja talvella. Suomessa tuulee tavallisesti lounaasta koilliseen. Nämä lounaistuulet tuovat Atlantin valtamereltä mukanaan verraten lämmintä ilmaa. Lounaistuulten mukana tulee usein myös sadetta.

Suomi sijaitsee suuren Euraasian mantereen länsireunalla. Talvella mantereen voimakas jäähtyminen kylmentää Suomen ilmastoa ja saa aikaan pakkaskaudet. Kesällä samalta mantereelta tulevat ilmavirtaukset tuovat Suomeen hellesäitä.

Paikallisilmastolla on omat piirteensä

Tietyn paikkakunnan ilmaston määräävät toisaalta maantieteellinen sijainti ja tuulet, toisaalta monet paikalliset ympäristötekijät. Näitä ovat muun muassa seudun järvisyys, meren läheisyys, maaston korkeus meren pinnasta, soiden määrä ja laatu, maaston muoto sekä kasvillisuus.